Клиноопашат орел атакува и "обезвреди" дрон (видео)

Птицата повреди и свали машината на земята, възприемайки я като заплаха

Удивителни кадри на орел, който атакува и "обезврежда" дрон превзеха интернет, показвайки, че безпилотните самолети не само могат да са неприятни за хората, но са в състояние да причинят вреда и на животните, пише британският "Гардиън".

Дронът е атакуван от австралийски клиноопашат орел над гориста местност в околностите на Мелбърн. Птицата поврежда и сваля машината на земята, възприемайки я като заплаха.

Клиноопашатите орли са в състояние да се издигат до почти 2000 метра височина и ревниво пазят територията си. Случвало се е да атакуват хеликоптери и параглайдери, които са навлезнали в пространството им, а сега в списъка на мишените им се добавят и дроновете.

Операторът на дрона Адам Ланкастър казва, че изглежда орелът е бил невредим след схватката, но дронът е имал нужда от ремонт. "Не пускайте дронове в близост до хищни птици, които летят, приземете ги", съветва Ланкастър в английския всекидневник.

Не за пръв път орел атакува дрон. Тестова летателна машина с автопилот, която имитира движенията и звуците на различни птици, създадена от изследователи от Кралския мелбърнски технологичен институт беше нападната и отнесена от орел през май 2014 г.

Службата за националните паркове на САЩ наложи забрана за полети на дронове над националните паркове през юни 2014 г. след успешно прилагане на тази политика в парка "Йосемити" в Калифорния.

Птиците не са единствените животни, атакували роботизирани летателни апарати, които са нарушили територията им.

Наред с това все по-масовото използване на евтините и лесно достъпни машини предизвиква опасения за защитата на личното пространство и безопасността на хората. Вече има и няколко случая на опасно близко разминаване на дронове с комерсиални самолети.

Вижте как дронът е заснел похитителя си: