Джон Кери открива посолството на САЩ в Хавана

Свят

14-08-2015, 12:36

Снимка:

©Ройтерс

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Кубинските дисиденти недоволстват, че между двете държави няма дискусия за правата на човека

Американският държавен секретар Джон Кери пристига днес в кубинската столица Хавана, където официално ще открие посолството на САЩ, съобщи "Асошиейтед прес".


С това мероприятие ще приключи процеса на възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни. Това е първото посещение на американски държавен секретар на острова след 1945 г.


Делегацията от САЩ ще се състои от 20 души - дипломати, сътрудници на американската президентска администрация и членове на Конгреса.


Но сближаването между Хавана и Вашингтон тревожи дисидентите в Куба, коментира Франсиско Хара от Франс прес.
Те се страхуват, че ще бъдат забравени от историята: кубински дисиденти демонстрираха в неделя срещу американския президент за пръв път от 1959 г. Разтревожени са, че ще загубят основния си поддръжник, щом двете страни подновяват дипломатическите отношения.


Протестът открои безпокойството сред опозиционерите дни преди историческото посещение на американския държавен секретар Джон Кери днес, който ще издигне над посолството звездното знаме, изчезнало от пейзажа на 3 януари 1961 г.
Този символичен жест ще изтрие и последните следи от студената война осем месеца, след като на 17 декември Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро обявиха сближаването между двете страни.


На протеста в неделя бяха арестувани за кратко 90 опозиционери, които участваха в шествие с маски с лика на Барак Обама. САЩ осъдиха арестите.


"Той (Обама) носи отговорност за ставащото (в Куба) - кубинското правителство набра смелост след преговорите" с Вашингтон, заяви минути преди да бъде арестуван политическият анализатор Анхел Моя. Той е съпруг на Берта Солер, водачка на Дамите в бяло - най-известното опозиционно движение в Куба. "Носим маски с неговия лик, защото той носи отговорността", подчерта наблюдателят.


Дисидентите са загрижени, че диалогът между Вашингтон и Хавана не бе последван от дискусия за правата на човека.