Гръцкият парламент подкрепи Ципрас за споразумение с кредиторите

Свят

14-08-2015, 11:52

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Против бяха част от съпратийците му от СИРИЗА, цепят се в ново движение

След 12-часови нощни дебати гръцкият парламент даде "зелена светлина" за споразумението с кредиторите по третия пакет с финансова помощ за страната. Срещу обещания за строги реформи Гърция ще получи 86 млрд. евро през следващите три години.


За споразумението гласуваха 222 депутати, 64 бяха против, а 11 се въздържаха, предаде БТА. Споразумението получи остри критики както от страна на опозицията, така и от депутати от управляващата коалиция.
Опозиционните партии обаче подкрепиха премиера Алексис Ципрас с аргумента, че споразумението ще запази европейското бъдеще на Гърция.


Трудно постигнатата победа поставя гръцкият премиер в изключително трудно положение, след като депутати от партията му СИРИЗА не подкрепиха постигнатите договорки. Панайотис Лафазанис, лидер на лявото крило в управляващата партия, анонсира създаването на ново движение и призова всички, които са против меморандума да се присъединят към нея.


Правителството за първи път отговори явно на тази атака и коментира късно в четвъртък, че Лафазанис е избрал пътя на разделението от СИРИЗА, пише гръцкото издание "Катимерини".


В местните медии се появиха и слухове, че Ципрас ще поиска вот на недоверие срещу председателя на парламента Зои Константинопулу след като мине гласуването на споразумението.
Причината е опита на председателя на парламента да бави с процедурни трикове гласуването на спасителния пакет.


Извънредното заседание на гръцкия парламент започна в 2 часа през нощта. Зои Констнатопулу обяви споразумението като противоконституционно и разреши дълга серия от процедурни въпроси и обяснения на вота, въпреки че Ципрас поиска то да мине по ускорена процедура.


"Не съжалявам, че избрах компромиса", коментира пред депутатите в своята реч гръцкият премиер. Той определи споразумението като "принудителен избор" и изтъкна, че до този избор се е стигнало, тъй като страната е била изправена пред дилемата "или меморандум с еврото, или меморандум с драхмата".


"Днес приключва първият цикъл на тежкия, болезнен процес, започнал още на 25 януари със съставянето на това правителство", коментира Ципрас и допълни, че политическата и икономическата обстановка е съвсем различна днес.


След неговото изказване думата взе бившият финансов министър Янис Варуфакис, който коментира, че би напуснал поста си на депутат в парламента, ако това бъде поискано от Ципрас. Варуфакис гласува против споразумението с кредиторите.


По-късно днес ще има още едно извънредно заседание – този път на финансовите министри от еврозоната. На него ще бъдат обсъдени постигнатите технически детайли по споразумението на Гърция с кредиторите. Заседанието е насрочено за 15 часа (16 часа българско време).


Коментарите в Европейската комисия вчера бяха, че Еврогрупата ще анализира и план за втори мостови заем за Атина, срещу който обаче гръцките власти се противопоставят яростно.


Плановете на кабинета на Ципрас са да получи първи транш по споразумението до 20 август, когато трябва да бъдат платени 3.2 млрд. евро задължения към Европейската централна банка. Общата стойност на транша се очаква да бъде 25 млрд. евро, с които Гърция да погаси първо мостовия заем от юли, чийто размер беше 7.6 млрд. евро, както и плащания към МВФ през септември за 1.6 млрд. евро. 3 млрд. евро ще бъдат насочени за покриване на разходи на централната власт.