С 10% падат таксите за над 3000 услуги?

Портфейл

14-08-2015, 08:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проектозакон задължава институциите да вземат на гражданите толкова пари, колкото реално са изхарчили за услугата

Нов закон ще дава възможност на гражданите да получават обратно парите, които са платили на държавата за такси, ако са били взети неправомерно, били са завишени или клиентът е недоволен от получената услуга, пише в. "Труд". Връщането след жалба ще е по преценка на администрацията.
Текстовете са в проект на Закон за държавните такси, който ще влезе в правна комисия в Народното събрание още през септемви. Писан е от екипа на министър Румяна Бъчварова.
Над 3000 услуги може да намалеят с около 10%, тъй като проектозаконът задължава всички институции, който работят с такси, да вземат на гражданите толкова пари, колкото реално са изхарчили за услугата, а не да си начисляват и печалба. За това се говори от 1999 г., но никое правителство не се осмели да го въведе на практика.
„До ноември м.г. машинно-четивния доспът до Търговския регистър струваше 30 000 лв., а реално разходите по тази услуга са 100 лв.“, даде пример пред „Труд“ началникът на кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова - Антон Герунов.
Ведомствата трябва да сметнат колко време е необходимо на един чиновник да изготви един документ, както и цената на хартията и др. консумативи, и получената сума да е равна на таксата, заплащана от клиента. Най-вероятно таксите за издаване на удостоверение за наследник, за актуално имотно състояние, преписки, справки от регистри са държавни такси и ще бъдат намалени с 1-2 лева.