Армията продава автопарка си от соца

Най-доброто от печата

14-08-2015, 07:19

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Целият арсенал на строителни войски е на тезгяха

Целият автопарк на родната армия от времето на соца е обявен за продан. Във военните бази купувачи чакат какви ли не соцвозила, събуждащи спомени от преди десетилетия.
На тезгяха са извадени камиони Зил, ГАЗ-63, Ифа, Камаз, Роман, ЯАЗ, Прага и гордостта на съветската армия КРАЗ 255Б. Продават се дори произведени в Петербургския завод трактори Кировец К-701-модел от 1975 година, както и булдозери, електрокари, 12-тонен валяк Дира, както и многофункционална верижна машина за разчистване на пътища ВАЗ БАТ-М, която съчетава снегорин и кран в едно. Мераклиите да се сдобият с ретро машина на соцблока могат да си сглобят цял Москвич или УАЗ, за каквито МО е съхранило скоростни кутии и дори двигатели.
Оказва се, че освен от стотици имоти с отпаднала необходимост, армията не може да се отърве и от ненужната си техника от годините на соца. Във военните складове отдавна събират прах какви ли не атрибути, българско и съветско производство, въпреки че МО иска да ги продаде на символични цени. В дългия списък, публикуван на сайта на министерството, който
съдържа цели 150 000 позиции
фигурират всевъзможни зидаро-строителни и дърводелски подръчни средства и инструменти - от тесли, шпакли, ролетки, колички за извозване на строителни материали, кофи и гумени ботуши до горелки, електрожени, помпи за вода „Мир” и моторни триони „Дружба 4” - модел от преди 1990 година. На тезгяха е изваден целият арсенал на закритите строителни войски.
Складовете на МО очевидно са се превърнали в своеобразен антикварен мол, в който сякаш е изложена цялата продукция на соцблока. В тях купувачи чакат още фотоапарати „ФЕД Микрон” и „Зенит”, пишещи машини „Хеброс”, телевизори „Мизия”, „София”, „Рубин” и „Електрон”, телефонни апарати с шайба, кинокамери „Кварц”, калкулатори „Елка”, сметачни машини „Електроника”, компютри „Правец 8” и „Правец 16”, черно-бели монитори, радиоточки, гъвкави антени „Куликов”, старинно пиано, грамофони „Акорд”, култовите радиоприемници ВЕФ 206, както и „Весна”, „Мелодия”, „Елица” „Симфония” и „Романс”, експометър „Ленинград-6” и ръчни сирени. За колекционерите на антики МО е заделило дори учебници за психология на труда и за теглене на МПС и роботи ръка модел „Робко-01”, които се произвеждаха някога в завода за медицинска техника в София. За разлика от масата преди десетилетия армейците явно са се радвали обаче и на западна техника, от която сега искат да се отърват. Войската продава например японски касетофони „Акай” и германски фотоапарати „Лайка”, ретро камера, на която марка неотдавна счупи рекордите за продажби, като бе изтъргувана за 2 млн. евро.
Армията признава като проблем, че трябва да се грижи за съхранението на вече ненужните й вещи, от които е
трупала огромни количества
преди да бъде свита от 200 000 на 25 000 щика след десетоноемврийските събития, и да се преориентира към натовското оборудване. МО харчи годишно около 10 млн. лв. за частна охрана на имотите си с отпаднала необходимост, а голяма част от техниката е складирана именно в закрити вече казарми. В тях войската трябва да опазва десетки хиляди калъфи за кирки и стотици хиляди фенерчета, сапуни, носни кърпички, куфарчета за документи, мешки, ръчни машинки за подстригване, бръснарски столове, одеяла, маратонки и кецове за борба, саба и галоши, ски обувки на позабравената вече марка „Младост”, ски „Пампорово” и „Пирин”, панталони, ризи, сака, якета, пижами, потници и гащи, ръкавици и дори заменените от чорапи прословути партенки, от които се съхраняват цели 160 000 бройки. До тях прашасват и мебели и готварски пособия. Така например в складовите райони в Тученица, Пордим и Враца има купища картофобелачки и електрически скари, а в Разград са складирани печки „Мечта” и „Раховец”, кафе машини „Плевен-2”, както и близо 2000 буркана за зимнина, които трябва да бъдат изтъргувани чрез Софийската стокова борса. Военните са обявили за продажба чрез търг и складиран в Божурище „психометър”, като явно са имали предвид психрометър за измерване на влагата.
Както писа „Монитор”, мегаагенцията под шапката на МО „Снабдяване и търговия” обяви за продан неотдавна цял боен кораб - пенсионирания през 2012 година 40-метров ракетен катер „Гръм”, както и автомати „Калашников”, картечници, пистолети, снаряди, ремаркета и танкове Т-55 и Т-72. В дългия списък с ненужно снаряжение и оборудване на МО, с което може да бъде въоръжена до зъби цяла войска, фигурират също така гаубици, зенитни установки, съветски БТР-и „Чайка” и бронежилетки „Визит”, каски, надуваеми лодки, буксирно моторни катери БМК-130 и палатки, сред които дори „Генералска”.