Две деца загубиха живота си заради автобесове, третото е много зле

Крими

13-08-2015, 18:17

Снимка:

cross.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Автоджигит уби при гонка момче и момиче на 16 години

Гонките в Лесидрен били редовни, полицията пасувала, било работа на КАТ (обзор)

16-годишната Велислава Цанкова от Троян загина на място, пометена от кола край пътя до ловешкото село Лесидрен във вторник вечерта, пише 24 часа. Момичето стана жертва на нелегална гонка между две коли.
Приятелят й Марино Цветанов, на 16 г. от Лесидрен, почина в “Пирогов” в сряда следобед от тежките травми.
Година по-малката Петя Божкова от София е в тежко състояние и също е транспортирана в софийска болница.

Малко преди 18:50 ч във вторник 6-7 деца вървели от двете страни край отклонението за главния път София - Варна. Обикновено се събирали край т.нар. Съева чешма и там се забавлявали.
Внезапно от маранята след близкия завой към групичката се стрелнали БМВ, шофирано от Ален А., на 23 г., и “Ауди 80”, управлявано от Филип М., на 28 г. - и двамата от Лесидрен.

Натискайки газта в безумна надпревара, те в последния момент видели децата от двете страни на пътя. Ален успял да реагира и не блъснал вървящите отляво деца.

Филип обаче буквално помел тримата отдясно. Велислава издъхнала мигновено, Марино и Петя били зверски потрошени.
Откарали ги в ловешката болница, но още същата вечер бащата на Петя, полицай в София, я транспортирал до болница в София.

С реанимобил Марино също бе изпратен за лечение в София в сряда по обяд, но няколко часа по-късно той издъхна в хода на реанимационните действия.
Момчето било докарано в София с комбинирана травма - потрошени ръце и крака, травма на мозъка, хематом в корема.

Прекършеният млад живот на Велислава хвърли в потрес съучениците в троянското училище “Васил Левски”.
Момичето трябваше наесен да е в X клас и всички тъгуват за него. Описват го като едно от най-интелигентните деца, открояващо се ярко дори сред най-задружния клас в училището.

Вили имала много таланти, била амбициозна и самокритична. Преподавателите споделиха, че еднакво добре се представяла и по български език и литература, и по математика, и по английски, и по всички останали предмети.

Непрекъснато четяла. Въпреки че имала само шестици, продължавала да се цели високо. Наскоро се явила за сертификат по английски и математика. “Всички я обичаха. Такова слънчево момиче бе, ще ни липсва много”, изплака нейна учителка.

В края на учебната година Велислава изпратила няколко есета на учителката си по литература.
Вили карала ваканцията в Лесидрен при баба си и дядо си.

“Селото е сред най-големите и подредените в Ловешко. Има над 1000 жители, които се увеличават през летните месеци”, каза кметът. Доста били и внуците, идващи от цялата страна. В горещите вечери се събирали край Съева чешма. Във вторник също отишли там, но не се бавили. Гледали да се приберат по светло. Тогава ги застигнали автоджигитите.

В Лесидрен не за първи път се правят нелегални гонки с коли.

“Има група младежи в селото, които обичат да натискат педалите и гумите да им свирят”, разказа кметът Борис Нешев. Даже преди 2 седмици имало такова лудо каране, че той сигнализирал в полицейското управление в Угърчин.

Автокушията била заснета от момиче, което качило клипа в интернет.

Служителите на реда дошли, но вдигнали рамене, тъй като това не било в техните правомощия, а в тези на КАТ. Междувременно клипът бил свален веднага от мрежата, свидетели не се появили. Единственото, което последвало, били предупредителни протоколи на няколко момчета, за които се знаело, че карат по-лудо.

Циганите Филип и Ален обаче не били сред тях. Според местните жители двете момчета били от добри и трудолюбиви семейства.

Фильо се занимавал със строителство, а Ален работел в месокомбинат към кооперация “Доверие”. Досега нямали негативни прояви. Отнасяли се уважително към хората.

След зверското крайпътно меле Филип бил изпробван за алкохол с техническо средство, дал и кръвна проба. Не е открито наличие на алкохол.

16-годишната Велислава спечелила обучение в НАСА, показа справка на сайта на СОУ "Васил Левски" в Троян, разказва Стандарт. Трагично загиналото момиче било сред 5 деца от училището, които преди 3 години посетили Международния образователен лагер в космическия център на НАСА в Измир.

След като успешно се представили в конкурс за написване на есе на национално ниво, децата от Троян били избрани да участват в международния космически проект по програма "Млади лидери в науката". В продължение на една седмица през август 2012 г. те получили възможност да изпробват космически стимулатори, да работят в модерни лаборатории, да наблюдават Космоса от лаборатория.

Заедно с връстници от Италия, Йордания, Полша, Италия и Казахстан децата от Троян конструирали балони, ракети, изучавали звездното небе.