САЩ за пръв път удари по въздух ИД в Сирия

Свят

13-08-2015, 17:11

Снимка:

airforcetimes.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Камерън ще нареди въздушни удари в Либия и Сирия

Турският външен министър не изключва бъдещи сухопътни операции

САЩ извършиха първи въздушни удари със самолети Ф-16 от турската военна база Инджирлик срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия, съобщи Би Би Си. По данни на Пентагона изтребители в сряда са поразили цели в Северна Сирия и най вече в Кобани. Не се казва колко от американските самолети в базата са използвани. Към момента САЩ имат шест бойни самолета Ф-16 в турската база, които са прехвърлени от военна база в Италия.

Застоят в борбата срещу джихадистите в последните месеци, може да накара Пентагона да обмисли да изпрати войски в Ирак и Сирия, пък заяви напускащият поста началник на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Рей Одиерно.

"Не се очаква Турция да разполага сухопътни сили в Сирия, за да се борят с "Ислямска държава", но опцията трябва да остане на масата". Това обяви днес министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Миналия месец Турция направи драматична промяна в политиката, изпращайки военни самолети да атакуват твърдолинейната ислямистка групировка в Северна Сирия. Освен това отвори въздушните си бази, за да се използват за въздушни удари от коалицията.

Въпреки това, не е започнала наземни операции в Сирия.

"Точно сега не се предвижда сухопътна операция, но в бъдеще каквото е необходимо за борбата с "Ислямска държава", включително наземни операции, трябва да бъде направено. Това е мое лично мнение", заяви Чавушоглу.


Междувременно стана ясно, че кюрдски екстремисти през нощта са атакували военни постове в Източна Турция. Седем от бойците им са били убити в сблъсъците със силите за сигурност, по данни на турските въоръжени сили.

Атаките са последните от вълната на насилие между турските сили за сигурност и екстремистите от Кюрдската работническа партия (ПКК), която подкопа близо тригодишния мирен процес.