Незавършените реформи са "електрически заряд" за изборите

Политика

13-08-2015, 14:51

Снимка:

viaranews.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Могат да доведат до изненадващи обрати, прогнозира социологът Боряна Димитрова

Въпреки наближаващите местни избори, на повърхността политическата ситуация у нас изглежда спокойна. Но при  липсата на значими движения и политичеки заявки по места, за размествания има натрупани достатъчно напрежения в отделни населени места, коментира пред БНР социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч“.


"Там, където зреят граждански недоволства, там, където има нерешени и натрупани с години проблеми, те в един момент излизат на повърхността, колкото и да ни се е струвало, че са успешно и ловко потушени от политиците?, подчерта Димитрова.

Второто направление, в което социолозите виждат "поток на мъртво вълнение“, това е започнатият, но незавършен ход на реформите - съдебната, здравната и пенсионната.

"Струва ми се, че тук има все още много електрически заряд във въздуха и можем да сме свидетели, включително и на неочаквани обрати, които да предопределят хода на политическия процес в една или друга посока", прогнозира социологът.

Според Боряна Димитрова най-голяма полза от висока активност на референдума ще имат българите зад граница.

"Полза би имало и българското общество, защото би приобщило по един по-значителен начин тези хора, за които това ще е и морален стимул един ден да помислят за връщане в България", смята тя.

Социологът коментира, че изненада на местните избори би могла да дойде от страна на местни бизнес сдружения.

"Ако виждам някаква изненада, това е нарастването на силата или възможността по-силни от предвижданите към момента позиции да извоюват местни, на локално равнише с влияние - партии и сдужения.