МОН призна: Изискванията към квестори и проверяващи са ниски

Общество

13-08-2015, 11:20

Снимка:

©akademika.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Образователните закони нямат репресивен характер, подчерта ексминистърът Сергей Игнатов

"Всеки министър прави усилия за по-голяма строгост в провеждането на матурите. И въпреки това само 32-ма са хванатите ученици да преписват, а 80 са наказаните преподаватели”, заяви в "Здравей, България" бившият образователен министър Сергей Игнатов.


На матурите тази година се явиха над 50 000 ученици. Анулираните работи по български език бяха 34. Хванатите да преписват на втората задължителна матура по предмет по избор бяха 6.


"Ние не вървим напред, защото от 25 години България е в един либерален свят, където основният принцип е състезанието”, добави Сергей Игнатов и припомни как преди време са лишавали студент от студентски права заради предаване на курсова работа, в която не е цитирал източника на информация.


"Не мога да предполагам как ще бъде променен закона, но трябва да бъдем по-взискателни. Не са по-високи изискванията към квесторите и проверяващите инспектори на зрелостните изпити и външното оценяване. Имахме очаквания, че ще има наказани за купуването на отговорите на матурите, но както виждам - това не се случи. Това, което беше изнесено в медиите, отговаря на истината. Това е методът – от хора, които са били вътре в залата”, коментира Лазар Додев от Дирекция "Организация, контрол и инспекция” към МОН.


Според директора на 119 СОУ в София Диян Стаматов, трябва да има по-строги мерки към учениците, като например да не излизат от залата в тази част от изпита, когато има опасност да бъде изнесена информация навън, както и спиране на интернет връзката на територията на училищата, където се провеждат изпитите. Оказва се обаче, че така се нарушават правата на останалите хора, които ползват тази услуга.


"Аз съм потърпевш, защото по мое време беше въведен този софтуер, който прави комбинацията от задачи. Между 5 и 7 часа от няколко милиона възможности се генерира комбинацията от въпроси, които влизат в изпита. Но образователните закони нямат репресивен характер. Ние можем само да освободим ученик или студент и да освободим преподавател, само толкова”, коментира още Сергей Игнатов.