Над 11 хиляди декара пустош заради пожарите

Общество

11-08-2015, 12:01

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

"Човешка грешка", нехайство и безотговорно отношение разсипват горите

До този момент в следствие на пожарите са изгорели над 11 хил. дка площи. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов по НТВ, във връзка с пожарите в страната.


"В момента имаме два сравнително големи пожара – единият е в Драгоман, а другият в Брезнишко”, каза заместник-министър Костов. По думите му, повечето пожари възникват заради човешка грешка, нехайство и безотговорно отношение.


"Призовавам хората да спазват всички мерки за пожаробезопасност”, заяви Георги Костов и добави: "Нека заедно да опазим гората от пожари”. Той обясни, че всички доброволци, които вземат участие в гасенето на пожари преди това задължително трябва да са минали през необходимия за това инструктаж. "Слава Богу, до сега нямаме жертви от запалванията. За тази година имаме регистрирани над 200 пожара”, подчерта заместник-министър Костов.


По думите му, по-голямата част от запалванията на пасищата са заради почистванията, с така наречените мулчери. Той благодари на всички пожарникари участвали в гасенето на пожарите, защото тяхната бърза реакция не е позволила огънят да навлезе в горите.