Бизнесът: Който мърси, да плаща

Портфейл

11-08-2015, 11:18

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Държавата да не пасува, има решение, гневят се от Промишлената палата

Съществува реална опасност такса "отпадъци" да продължи да бъде допълнителен данък върху стойността на недвижимите имоти, а не плащане за действително направения боклук. За това предупреждават от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).


Според бизнеса държавните институции не проявяват достатъчна активност по привеждане на таксата за събиране на отпадъци в съответствие с принципа "замърсителят да плаща". От промишлената палата припомнят, че нормативното решение за това е отлагано многократно от 16 юни миналата година досега. Забелязвала се и пасивност на държавните и общинските власти за привеждането на решението в действие.


В писмо до медиите от БТПП изтъкват, че несправедливото разпределение на таксата "отпадъци" не е единствената вредна последица за икономиката. Липсата на стимул генериращите боклуци да търсят начини за намаляването им също била вредна.


От Българската търговско-промишлена палата са категорични, че няма да подкрепят никакво по-нататъшно отлагане на решаването на въпроса по отношение на такса смет.


Подчертава се, че в държавите, въвели тези принципи на действие, ползите са безспорни за всички. "Ако има среди, незаинтересовани това да се случи в България, това не е причина обществото да толерира поредното отлагане на решаването на въпроса", категорични са от Българската търговско-промишлена палата.


От палатата са настояли пред Консултативния съвет за индустриална стабилност към икономическото министерство да изпрати писмо до Министерството на финансите и да поиска действията на компетентните органи да бъдат ускорени. От 16 юни миналата година е създадена работна група за разработване на методика за изготвяне на план-сметка за необходимите разходи за дейностите и за видовете основи, които служат за определяне на размера на таксата за битови отпадъци и съответно за предложения за изменение на Закона за местните данъци и такси. Резултат обаче няма.