Терористки-марксистки атакуваха US консулството в Истанбул

Свят

10-08-2015, 15:36

Снимка:

www.cbc.ca

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Разкриха самоличността на едната, другата се издирва

Разкрита е самоличността на задържаната нападателка, която заедно с още едно лице извърши въоръжено нападение днес срещу сградата на американското консулство в Истанбул, съобщи турската агенция Доган, цитирана от БТА.

Нападателката беше ранена при възникналата престрелка и заловена по-късно. Продължава издирването на втората участничка в атентата.

Жената е идентифицирана като 51-годишната Хатидже Ашък, която по-рано е била задържана за членство в лявоекстремистката "Революционна партия и фронт за народно освобождение". След известен престой в затвора тя е била освободена.

"Революционната партия и фронт за народно освобождение" (DHKP-C) е антиамериканска организация, включена в списъка с терористични групировки на Турция и САЩ. Тя проповядва марксистка идеология и стои зад редица нападения срещу правителствени обекти през последните години.

През февруари 2013 година групата пое отговорност за самоубийствен атентат срещу Американското посолство в Анкара, при което загина един турски охранител.