Роми се жалват, че не ги пуснали в басейн

Общество

10-08-2015, 13:32

Снимка:

©Нова тв

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Когато протестирах срещу Пеевски, никой не ме върна, възмутен е Христо Николов

Роми се оплакаха, че не са били допуснати до басейн в Белчин баня заради цвета на кожата им. Пред Нова телевизия Христо Николов, който е бил върнат с приятеля му от входа, разказа, че като оправдание управителката на басейна обяснила, че двамата трябва да имат клубни карти, за да влязат.


"Заяви ми се, че влизането е с клубни карти. Заставам на входа - имаше доста преди мен, които чакаха. Попитах любезно: Може ли да ползвам басейна? Тази, която беше на касата, ме изгледа по-особено, замълча. Имаше до нея охранител, погледаха се. Какво правим, това си казаха", разказа Николов.


Той попитал какво се случва, докато през това време касиерката пропуснала другите хора на опашката. Това го възмутило и поискал да говори с управителката.


"В един момент идва управителката и започва на висок тон: Вие какво искате? Става само с клубни карти, които се взимат преди сезона. Имам претенциите, че съм средностатистически гражданин, който разбира нещата. Ако става въпрос за цвета на кожата ми, по-добре ми го кажи, отколкото по този начин. Това ме възмути", обясни Николов.


След като той и приятелят му не били допуснати до басейна, той решил да направи експеримент. Срещнал се със свои близки и ги помолил да отидат със скрита камера и да опитат да влязат в басейна. Експериментът показал същото - на втората група роми било обяснено, че за влизане са им необходими клубни карти. В същото време клиенти казват пред камерата, че нямат клубни карти и никой не им е искал такива на входа.


Николов, който е председател на фондация за ромска интеграция, обясни, че ще търси правата си по правен път. "Не съм очаквал това да се случи на мен. Досега не съм усещал. Бил съм две години на протеста срещу Пеевски, рамо до рамо с другите и никой не ми е казвал: Какво правиш тук? Ние бяхме съмишленици, никой не ме е делил", обясни Николов.