Кубинската полиция прибра 90 дисиденти в ареста

Свят

10-08-2015, 13:11

Снимка:

©vesti.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Протестът им призова САЩ да притисне Хавана за нарушавене на човешките права

Около 90 кубински дисиденти бяха арестувани в Хавана, заради участието си в протест срещу предстоящото отваряне на американското посолство в страната, предаде Франс прес.


Някои участници в шествието носеха маски с лика на американския президент Барак Обама, за да протестират срещу подобряването на отношенията между Куба и САЩ. Според протестиращите САЩ трябва да поставят пред кубинското ръководство условия, за да бъдат прекратени нарушенията на човешките права в страната.


Анхел Мойа, бивш политически затворник, заяви, че правителството на Куба е станало дори по-дръзко в репресиите си срещу дисидентите и вината за това е на Обама.
В петък се очаква посолството на САЩ в Хавана да бъде официално открито от държавния секретар Джон Кери.


Затоплянето в отношенията между двете държави беше демонстрирано публично за първи път през декември 2013 година. По време на възпоменателната церемония след смъртта на Нелсън Мандела, американският президент Барак Обама и лидерът на Куба Раул Кастро публично стиснаха ръце. Това беше първата документирана среща между лидери на двете държави, които повече от 50 години са в конфликт.