Свитъци ще разясняват съдържанието до издаването на нови учебници

Общество

10-08-2015, 06:40

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Танев: По темата с вероучението в училище трябва да се върви с дебати към консенсус

Просветният министър Тодор Танев  предлага към учебниците на най-малките ученици - от 1-ви до 4-ти клас, да бъдат издадени свитъци. Идеята е "допълненията" да служат като своеобразни методически указания и разяснения за учители и родители - до издаването на по-добри учебници. Вчера не стана ясно кога може да бъде приложена идеята и колко биха стрували на бюджета свитъците, пише в. "Сега".

Танев е поредният министър, който решава да намери начини учебниците да станат по-разбираеми за учениците. Пред репортери във Варна той коментира вчера, че в момента чете учебниците до 4-ти клас. "Иска ми се ние да изготвим ако не нови учебници, за което трябва нов закон - така ни убедиха, така се прави, - то поне свитъци. Те няма да бъдат нещо като алтернатива на учебниците. Те ще бъдат раздадени на учителите и на родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници", обясни министърът.

От думите му не се разбра кой ще пише свитъците - издателствата, подготвили учебниците, или други екипи. Не е ясно и кога точно ще се подготвят методически указания. Ако приетият на второ четене в комисия проектозакон за училищното образование мине в зала във вида, в който е одобрен в момента, догодина за първокласниците ще трябва да се пишат не просто свитъци, а нови учебници - за тях от учебната 2016-2017 г. е предвидено да влязат в сила нови учебни програми. Нови учебни програми, съответно и учебници, през 2016-2017 г. следва да има и за постъпващите в 5-и и 8-и клас ученици. Подготовката на новите учебници вече е проблем, защото се изисква от обявяването на конкурса до приемането им за оценяване да минат поне 12 месеца. Парламентът не успя да приеме закона преди лятната ваканция и е възможно и срокове, и текстове да бъдат ревизирани.

Отпечатването на свитъци, които да се раздават на родителите, би натоварило и държавната хазна, защото учебниците за малките са безплатни. Това не може да стане и без изготвяне на съответни промени в наредбата за учебниците и учебните помагала, в която изрично са изброени изискванията към тях.

ПРЕДПАЗЛИВО

Просветният министър бе предпазлив по повдигнатия отново от Светия синод въпрос за въвеждане на предмет "вероучение" в училище. Танев отказа да сподели лично мнение и обясни, че по темата трябва да се върви с дебати към консенсус. Въпросът за въвеждане на вероучение бе поставен от синода в писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, в което патриарх Неофит се оплака, че противно на утвърдилата се практика през годините, църквата не е била поканена да участва в дебатите по законопроекта за училищно образование. Патриархът прикани комисиите на парламента да търсят мнението на църквата по всички значими за здравето, образованието и морала на обществото въпроси.