Ирина Бокова: Духът български е жив, знае откъде идва и накъде отива

Региони

07-08-2015, 17:27

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Копривщенският събор кандидатства за регистъра на ЮНЕСКО

Народното творчество не само трябва да бъде пазено, но и предавано на поколенията, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, откривайки XI Национален събор на българското народно творчество "Копривщица 2015".


"Успешни са тези народи, които познават своята история и които уважават своята култура и наследство. Тази дълбока 50-годишна традиция на събора в Копривщица, на който съм идвала като дете е най-доброто доказателство за това, че българският дух е жив. Не просто е жив, а е борбен, знае откъде идва и накъде отива", изтъкна още Бокова, която е почетен патрон на събора.


Тя изрази надежда не само Националният събор на българското народно творчество в Копривщица да бъде включен в регистъра на ЮНЕСКО, но и други прекрасни български обичаи, тъй като, по думите й, България има още много какво да покаже и да даде на света.


Кметът на община Копривщица, Генчо Герданов, облечен в народна носия, пожела на присъстващите следващите дни да бъдат празник за тях, не само заради 50-годишния юбилей на Събора, а и заради това, че са направени първите стъпки фестивалът да бъде включен в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики за опазване на нематериалното културно наследство.


„Има една магия, която ни зарежда и поддържа българския дух. Магия, която ни прави повече българи - и това е фолклорът. Нека празнуваме, че духът български е жив!", заяви Герданов.


Сред гостите на откриването бяха още министърът на туризма Николина Ангелкова, посланици, областни управители, депутати, сред които особено се отличи социалистката Корнелия Нинова, пременена в народна носия.


В XI Национален събор "Копривщица 2015", който ще продължи до 9 август, участие взимат повече от 12 000 изпълнители от цялата страна. Общото времетраене на програмата е 101 часа, като изпълненията са на 7 сцени, разположени в местността "Войводенец" над Копривщица. Очаква се Копривщица да бъде посетена за събора от десетки хиляди туристи от цял свят.