Три продавачки на новородени деца - на съд

Крими

07-08-2015, 16:44

Снимка:

©skandalno.net

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

В престъпната група има адвокат и специалист по уязвими младежи от домове

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу три жени, участвали в организирана престъпна група за продажби на новородени бебета, съобщават от държавното обвинение.


Обвиняема за четири престъпления, включително като ръководителка на групата, е Цветелина Стоянова - управител на "Маркетлинкс” ООД - София и маркетингов специалист за сдружение "Надежда за нас 2008”. Като участнички в групата са привлечени Снежина Спасова - адвокат в Софийска адвокатска колегия и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина "Веселата къща”.


Според обвинителния акт престъпната схема е била замислена и наложена през септември 2013 г. от Цветелина Стоянова. Сдружението "Надежда за нас 2008", в което участвала като маркетингов специалист, подпомагало младежи от уязвими групи и израснали в домове. Посредством дейността си в него и с помощта на Тотка Георгиева (самата тя израсла в дом и приета от Стоянова да живее в жилището й) ръководителката на групата намирала бременни жени без брак или разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си, най-вече заради липса на финансови възможности. Уговаряла бъдещите майки да предоставят децата си за отглеждане от български семейства, готови да им заплатят за това между 6000 и 10 000 лева.


След като мотивирали жените да продадат децата си, Стоянова и Георгиева ги прибрали в дома си в София, където им осигурявали храна, лекарства и ги водили на медицински прегледи, за да ги контролират до деня на раждането. Всичко това финансирали кандидатите за родителски права.


Снежина Спасова като адвокат с опит в областта на осиновяванията, намирала от своя страна български семейства, които желаели да отгледат дете и били готови да платят, за да избегнат процедурата по осиновяване. Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините, давала разяснения на семействата и на бременните жени какви документи да си извадят и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването.


След изписването на родилката от болничното заведение Стоянова предавала детето на "новите родители" и прибирала майката в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване.


Участничките в престъпната група са разкрити и задържани от агенти на ДАНС през лятото на миналата година преди да успеят да извършат трето незаконно осиновяване. По делото са използвани специални разузнавателни средства.