Авджии смазват пушките за пернат дивеч

Общество

07-08-2015, 10:50

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Утре се открива ловния сезон, спазвайте правилата, предупреждава Агенцията по горите

Близо 150 хиляди са регистрираните ловци в Бългаавджирия, но до началото на август са заверили билетите си 111 121 ловци. Останалите най-вероятно са любители на едрия дивеч и при откриването на сезона за този лов ще заверят също билетите си, заяви инж. Румен Янкулов, директор в Агенцията по горите във връзка с откриващия се утре ловен сезон за пернат дивеч.


През последните години инцидентите по време на лов запазват устойчива тенденция - по 6 броя инцидента през последните две години. През 2013 година има 3 смъртни случая и 3 наранявания. През 2014 година има 2 смъртни случая и 4 наранявания.


Първата жертва тази година също беше преди откриването на ловния сезон с един смъртен случай по време на бракониерски лов в региона на град Сливница.


Основната причина за инцидентите, според Румен Янкулов е, че не се спазват мерките за безопасност и разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча. Той призна, че контрол има, но трудно могат да се установят нарушителите.


Румен Янкулов отхвърли твърденията, че бракониери са създали своя мрежа, която снабдява заведенията с дивечово месо и че те са недосегаеми.


Агенцията по горите извършва непрекъснат контрол, съвместно с органите на полицията. Миналата година са проверени 4 737 ловни дружинки, 2 751 превозни средства, 57 985 ловци и отделни физически лица. Констатирани са 55 нарушения, съставени са 44 акта, които са в категорията бракониерство.


Експертът препоръча на ловците да спазват правилата не само за ловуване, а и за пожарната безопасност.