Москов отне лиценз на болница, точила НЗОК

Общество

07-08-2015, 06:47

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Няма да отстъпя от това да има задължителна здравна карта и касата да избира с кои лечебни заведения да сключва договори"

Частна хирургична болница остана без лиценз заради нарушения, установени още през 2007 г.,пише "Сега".  Вчера здравният министър Петър Москов е отнел разрешителното на болница "Папуров" в Търговище, която е собственост на шефа на районната лекарска колегия в града Добрин Папуров. Националната здравноосигурителна каса обясни, че не можела да прекрати договора си с лечебното заведение, преди да се произнесе съдът, и затова е продължила да я финансира. Здравното министерство е можело да отнеме разрешителното по Закона за здравето, но го прави едва сега, след произнасянето на последната инстанция - Върховния касационен съд.

"Екипът на министерството прави нещо, което да не звучи помпозно, но се случва за първи път в България", обяви Москов вчера.

Разследването срещу болницата е започнало преди 8 години. "Установено е, че лечебното заведение е отчитало към здравната каса като хоспитализирани пациенти, които не просто не са били там, но дори не знаят коя и къде е болница "Папуров", обясни Москов. Отчитани към НЗОК са заболявания, които пациентите не са имали, или хора, които по същото време са били хоспитализирани другаде. "На пациенти е оказван натиск да променят показанията си пред съда", допълни Москов. Разследваният период е 9 месеца, а неправомерно получената с измама от касата сума е 200 000 лв. Допреди няколко дни болницата е работела, а за тази година договорът й с касата е за 1.5 млн. лв. От касата обясниха, че нямат право да спрат договора си с болницата, докато делото е в съда и докато няма потвърждение от последна инстанция. Така стоят нещата и в други случаи, когато касата налага санкции - обикновено глоби - за случаи на източване. Те се обжалват и често падат в съда. Има и случаи, когато са потвърдени и тогава НЗОК спира договорите на болниците по клиничните пътеки, за които е установено нарушението. Иначе здравната каса постоянно твърди, че почти няма болница, която да не източва пари с фиктивни пациенти.

Министърът е отнел лиценза на болница "Папуров" заради нарушения на правата на пациентите, описани в Закона за здравето. Не е ясно защо е чакал потвърждение от последната инстанция на съда, тъй като, за да се установи, че са нарушени правата на пациентите, не е нужно съдебно решение. МЗ има собствени контролни органи, които да проверяват качеството на медицинската помощ и съблюдаването на правата на пациентите.

Случаят е минал през разследване, през районен и апелативен съд, а последната инстанция - ВКС, потвърждава наличието на престъпление, обясни 8-годишното забавяне министърът. "Имаме уверение от Министерството на правосъдието, че се предвиждат поправки в Наказателния кодекс, които да касаят точно такива случаи", каза Москов.

Собственикът на болницата е получил 3 години условна присъда. "Той е крал и е нарушавал правата на всички ни. Държавата започва да действа", обяви Москов. Добрин Папуров оглавява лекарския съюз в Търговище от около 20 години.

Москов уточни, че се проверява дейността на болницата и в периода от 2007 г. до сега. "Всяко едно друго лечебно заведение, за което има яснота, че е източвало касата и е нарушавало правата на пациентите, ще последва съдбата на "Папуров", закани се той. И допълни, че има болници, които са заподозрени в извършването на подобни нарушения и са дадени на прокуратурата. Москов не назова имена, тъй като вината им първо трябва да бъде доказана.

 ПАРТНЬОРИ

Нямаме сериозно разминаване с ГЕРБ за това, което трябва да се промени в болниците със Закона за лечебните заведения, коментира Москов предложенията на депутати от по-големия партньор в коалицията за отмяна на редица важни текстове, предложени от МЗ. "Правителството е свършило своята работа в срок, в парламента ще защитаваме нашите тези. Направихме отстъпки за приватизацията, но няма да отстъпя от това да има задължителна здравна карта и здравната каса да прави избор с кои лечебни заведения да сключва договори", допълни той. От ГЕРБ не са внесли промени в тези текстове, но изразиха резерви към предложения начин, по който касата ще избира кого да финансира.