Агенцията по горите: Спрете с летящите фенери

Общество

06-08-2015, 17:50

Снимка:

©news.ibox.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

До Слънчев бряг в последните часове изгоряха три коня, кола и 150 декара шума

Агенцията по горите призова да бъде спряно пускането на летящи фенери. Във връзка с екстремно високия риск от възникване и разпространение на пожари, агенцията призовава да не се употребяват летящите светещи фенери по време на пожароопасния сезон в горите, като потенциално опасни за околната среда.


Уточнява се, че светещите фенери са опасни поради пламъка, благодарение на който се издигат във въздуха.
Много голяма е вероятността поради лоши условия светещите фенери да не изгорят във въздуха, а да паднат върху суха тревна площ, което може да предизвика сериозни пожари, включително и горски.


Около 17 часа локализираха пожара в близост до Слънчев бряг, който избухна след 14:00 часа.
Изгорели са приблизително 150 декара сухи треви и храсти. Пожарът се бе прехвърлил към намираща се в близост до "Ханска шатра" конюшня. Огънят изпепелил три коня и паркиран лек автомобил. Разположените в близост сградите на комплекс "Съни Бийч Хилс" не са засегнати. Усилията на огнеборците бяха насочени именно към предотвратяване преминаването на огъня към комплекса.


По-рано пред News.bg говорителката на полицията в Бургас Цветелина Рандева обясни, че огънят е бил локализиран, но впоследствие отново се е разразил и нещата са излезли извън контрол.


Локализирането на огъня бе затруднено от високите температури и силния вятър.