Брюксел парафира програма за сътрудничество между София и Скопие

Свят

06-08-2015, 16:51

Снимка:

nicva.org

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

За развитие на трансграничните райони са отделени близо 20 млн. евро

Брюксел одобри и последната програма за трансгранично сътрудничество между България и Македония. Европейската комисия взе решението на 5 август, а програмата се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Териториалният обхват на програмата включва регионите от ниво 3 по NUTS, разположени на границата между двете партниращи държави: областите Благоевград и Кюстендил за територията на България и Североизтичен, Източен и Югоизточен - за територията на Македония.

Общият бюджет на програмата е 19 461 687 евро. От тях 16 542 434 евро (85%) се предоставят от Европейския съюз, а 2 919 253 евро (15%) са национално съфинансиране, осигурено от двете партниращи си държави. Със средства от нея ще финансират проекти в областта на околната среда, развитието на туризма и подобряване на конкурентоспособността на трансграничния регион.

Бенефициенти по програмата могат да бъдат юридически лица, регистрирани в допустимия регион, но те трябва да бъдат организации, които не генерират печалба – местни, регионални или национални власти или подчинени на тях структури, национални и регионални агенции; администрации на природни паркове; местни или регионални горски дирекции; културни институции; обществени центрове или читалища, неправителствени или нестопански организации, образователни институции; еврорегиони и др. или сдружения от две или повече от изброените.

Първата покана за набиране на проектни предложения ще бъде публикувана в началото на септември.