Николай Пловдивски: Църквата да влезе в политиката

Общество

06-08-2015, 16:33

Снимка:

vesti.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Митрополитът възмутен, че в годишнината на покръстването ни, на децата се натрапва йога

"Българската политика е навлязла в "сатанинска ерес", затова църквата трябва да влезе в политиката, за да се бори срещу това". Думите са на пловдивският митрополит Николай по време на днешния голям християнски празник в църквата "Свето Преображение Господне", предаде "Фокус" - Пловдив.

Повод за острите думи на митрополита е споменаването на "йога" в матурата по български и език и литература за зрелостниците.

Коя е тази ерес? Йогата, разбира се. Според митрополита, едновременно със забраната за вероучение в училищата, политиката е натрапила темата за йогата на два пъти тази година - на матурите по литература след седми клас и на изпит за проверка на знанията по английски език за осмокланиците.

Според владиката съвпадението с Международната година на йогата, обявена от ООН, не е случайно.

"Всичко това, когато България празнува 1150 години от покръстването, нашата държавна политика проверяваше познанията на нашите деца не по история на България, не по християнска просвета, а по познания за йога”, каза той. "Как един митрополит да премълчи, освен и той да стане йога.”

Според него това е ерес, налагана с национална стратегия, и БПЦ ще се намеси в политиката, за да се бори срещу това, защото "тя е последната крепост на българския народ и никога няма да го предаде."

Макар йогата да се появи в матурите, въпросът по никакъв начин не търсеше от децата знания по темата. Текстът беше част от задача за четене и разбиране на съдържанието.

Митрополит Николай откри и друга конспирация - от трибуната в църквата попита как така съветникът по религиозни въпроси в Министерството на образованието и науката е софийският равин, председател на Израелтянския съвет.

Когато митрополит Николай атакувал кмета Иван Тотев, защото бил осъдил пловдивските храмове да платят на общината такса смет, миряните го аплодирали.

"3000 лева трябва да плати църквата в най-бедния район "Източен” на общината. Съдия изпълнител вече е влизал там и е започнал опис на имуществото – икони, свещници и кандила, за да ги изнесе на продан”, каза още владиката. "Хайде, г-н кмете, да ви видя как ще стане това, да видя докъде ще стигне арогантността ти по отношение на БПЦ."

Думите на дядо Николай  със сигурно биха звучали искрено, ако не се знае що за божи човек е пловдивският владика - приближен до местни олигарси, който не крие пристрастията си към скъпи вещи и лукс, и не много богоугоден живот, коментира Фактор.