Русия гори тонове контрабандна храна от Запада

Свят

06-08-2015, 16:15

Снимка:

www.ntv.ru

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Противниците на путиновия декрет искат продоволствието да иде при най-гладните

Русия стартира кампания за унищожаване на тонове контрабандна храна (от млечни продукти до плодове и зеленчуци) от западни държави, пренебрегвайки критиките, съобщава "Франс прес".

Миналата седмица руският президент Владимир Путин подписа указ, с който нарежда изгаряне на храната, която нарушава наложеното преди година ембарго върху западни стоки, което е в отговор на санкциите заради украинската криза.

"От днес селскостопанска продукция, сурови продукти и храни, които са доставени от страна, решила да наложи икономически санкции на руски компании или е със забрана да внася в Русия, ще подлежат на унищожение", се казва в съобщение на земеделското министерство на Русия.

Москва се оплаква, че някои вносители заобикалят забраната като поставят етикети, че продуктите са произведени в съседни бивши съветски държави.

От агенцията по безопасност на храните съобщиха, че днес ще започнат да унищожават няколкостотин тона контрабандна стока, която са иззели. Роселхознадзор добави, че стоката по план ще бъде изгорена в региони до границата с Беларус, Казахстан и Украйна. Говорител на агенцията допълни, че ще бъдат унищожени тонове сирене от Латвия и домати на военен полигон. Източник от агенцията предупреди, че официални представители, които възнамеряват да "унищожат" контрабандната стока чрез изяждането й, ще бъдат изправени пред съда, отбелязва вестник "Известия".

Действията на Москва са критикувани, тъй като конфискуваната храна може да бъде доставена на гладуващите руснаци.

"Това не е обикновена мярка. Това е проява на варварство, предизвикателство за обществото, отказ да се погледне от етичната страна, което е най-важното", пише бизнес изданието "Ведомости".

В четвъртък сутринта повече от 258 хиляди руснаци участваха в онлайн петиция на сайта Change.org, който призовава храната да бъде предоставена на нуждаещите се.

Комунистическият лидер Генадий Зюганов изтъкна, че мярката е "крайна" и предложи изпращане на храната в домове за сираци и за сепаратистите в Източна Украйна.