Побойникът на старец пред внуците му остава в ареста

Крими

06-08-2015, 16:02

Снимка:

bizpacreview.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

"Корумпирани съдии", викнаха приятелите му в столичния градски съд днес

Обвиненият Борис Петров за побоя над възрастен мъж в Борисовата градина остава окончателно в ареста. Това реши Софийският градски съд, който разгледа мярката му на втора инстанция.

Пред съда Петров заяви, че медиите не са отразили обективно новините и са търсили сензация.

На 17 юли следобед 67-годишният Красимир Иванов бе пребит пред очите на двете си внучета, припомня нюз.бг. Предполагаше се, че нападението е извършено от скинари, които помислили едното от децата за циганче. Сигналът в полицията бе подаден от адвоката на пребития мъж - Емануил Йорданов.

Съдия Петя Крънчева бе категорична, че се касае за емблематичен пример на хулиганство, за каквото е повдигнато обвинение на Борис Петров. Тя подчерта, че без провокации и без причина Петров е нападнал възрастния мъж. Внучетата на пострадалия, по думите й, били до такава степен шокирани, че едното казало: "Дядо, бягай, ще ни убият".

Факт е, че Борис Петров не е осъждан. Той обаче има три досъдебни производства. Според магистратите има реална опасност той да извърши престъпление, ако бъде наложена по-лека мярка.

Единственият извод, с който градският съд бе на различно мнение от това на районния, е по отношение на опасността от укриване. Според съда няма опасност той да се укрие.

Решението на съда бе посрещнато с емоционална реакция от страна на обвиняемия, а също и на неговите приятели, които бяха в залата. Медиите обаче не успяха да чуят думите на Борис Петров секунди, след като съдия Крънчева обяви, че той остава с най-тежката мярка. Реакцията му обаче видимо я ядоса и тя му се скара. „Не дръжте такъв тон на съда", заяви съдия Крънчева.

Сред приятелите на Борис пък се чуха обвинения "корумпирани съдии", както и "пускате убийци срещу гаранция от 500 лева".

По време на заседанието съдия Крънчева се позова на доказателствата, които са убедителни, че именно Петров е извършил престъплението. От събраните материали по делото, предимно гласни доказателства, се установява присъствието на Петров на въпросната дата около 17:30 часа в заведение в Борисовата градина. Именно тримата работещи в заведението са разказали, че обвиняемият е бил на една от масите, а на другата маса стоял пострадалият с двете си внучета.

Битият възрастен мъж пък посочва, че Борис Петров се приближил към него и започнал да му крещи обидни и нецензурни думи. Освен това го и блъснал. След като дядото тръгнал от заведението с двете деца към площад "Журналист", на около 10-20 метра от тенис масите, бил застигнат от нападателя си, който го ударил с юмрук и му счупил очилата.

Съдия Крънчева изтъкна, че няма обяснение за реакцията на обвиняемия и че действията му се отличават с дързост.

По време на разпознаването пострадалият категорично е посочил, че лицето под номер 4 (с който е бил обозначен Петров) е това, което е го е ритало, псувало и го е нарекло "копеле".

Магистратите подчертаха, че приятел на обвиняемия е посочил, че при разговор на следващия ден Борис му съобщил, че медиите говорят за побой в Борисовата градина. Според съдия Петя Крънчева, която се позова на показанията на този свидетел, няма обяснение защо обвиняемият е обърнал внимание на новината.

По-рано днес защитата представи доказателства в подкрепа на тезата си, че няма опасност Петров да се укрие. На съда бяха предоставени копия от лична карта на майка му, с която той живее; бракоразводно решение за развод на родителите му; документ, с който майката е освидетелствана с втора степен инвалидност.

Стана ясно също от медицинско удостоверение, че обвиненият страда от заболяването таласемия (бел. ред. наследствено заболяване на кръвта, при което се нарушава нормалното производство на хемоглобин в организма). В документа е обяснено какво представлява заболяването и какви са последиците от него.

Както стана ясно обаче, съдът прецени, че болестта на Петров не пречи да бъде контролирана и в условията на ареста.

Защитата изтъкна още, че неправилно районният съд е приел твърденията, че обвиняемият е извършил деянието. Адвокатката изтъкна, че никой от свидетелите не е заявил, че Петров е осъществил каквото и да е действие върху пострадалия. Отново адвокатката наблегна на външните белези на клиента си, а именно, че пострадалият съобщава, че нападателят му е висок 160 - 170 см, на възраст 20-25 години и множество татуировки по гърба и на гърдите.

Стана ясно, че след първата инстанция е направен оглед на Борис. Защитата обаче изтъкна, че протоколът от този оглед не е приобщен към доказателствата по делото. По думите й, от приложения снимков материал ясно се вижда, че такива татуировки не съществуват върху тялото на Петров. Адвокатката изтъкна, че клиентът й има една татуировка, но тя няма нищо общо със звезда.

Според защитата прокуратурата преднамерено укрива част от доказателствата, а обвиняемият е изкупителна жертва. Впечатление прави фактът, че прокуратурата не е приложила разпита на двете внучета пред съдия, въпреки че след гледането на мярката на Петров на първа инстанция прокурорът заяви, че това ще се случи.

Адвокатката изтъкна, че децата описват две лица, които са нападнали техния дядо. Момченцето е казало, че нападателят е със сини очи и шапка. Детето също описва татуировки, но те нямали нищо общо с тази на подсъдимия.

"Борис е пред вас, той няма сини очи", заяви защитата пред съда и изтъкна, че няма опасност той да се укрие.

Решението на СГС не подлежи на обжалване.