Гърци изкупуват рибата ни, но не я плащат

Портфейл

06-08-2015, 06:43

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цената за килограм барбуна на юг се движи от 1 до 4 евро

Кризата в Гърция сериозно удари рибарите по Добруджанското Черноморие. Корабите масово спряха да излизат, защото в момента се лови барбуна, но тя няма пазар у нас и морските вълци я изнасят за Гърция, пише standartnews.com. Заради кризата и затварянето на банките рибарите не можаха да получат парите си за направените доставки. Сега, когато финансовите институции отвориха, положението не е по-добро, казват хората от региона на Каварна.

Досега нашите рибари не са получили нито лев, като изчисляват, че имат да вземат 20-30 хил. лв. "Само преди три дни колеги закараха над 1 тон барбуна и гъркът много се зарадвал, защото нямал риба за туристите, но не дал нито лев за товара и казал, че ще чакаме за парите", разказа един от собствениците на риболовен кораб. Стопаните на риболовни кораби се жалват, че хората им започнали да напускат, защото не могат да им платят.

Гърците, с които до кризата редовно търгували, споделили, че имат право на превод до 1000 евро на ден и затова нашите морски вълци се питат колко месеца ще са нужни, за да им преведат дължимите суми. Мъжете разказват, че на ден един кораб прави улов от 200 до 500 кг на барбуна и като се съберат товарите на няколко кораба, матрапазите я вземат и я карат в Гърция. Там цената за килограм се движела от 1 до 4 евро.

Но рибарите казват, че не знаят за колко се спазарява изкупвачът, защото когато им взема улова, казва, че ще получат пари, когато се върне от южната съседка. Гърците обаче не плащат и така всички сме вкарани в един омагьосан кръг, казват рибари. Морските мъже се заканват, че ще търсят парите си от матрапазите по съдебен път.
И докато риболовните кораби от Крапец до Балчик бездействат, то обикновените рибари се радват на добър улов на сафрид. Въпреки че вкусната риба се хваща и на далян, цената й в магазините е 8 лв., толкова я продават и на кея в Балчик.