Пенсионираха германския главен прокурор заради блогъри

Свят

05-08-2015, 14:17

Снимка:

©ito.de

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Разследването срещу тях възбуди остър дебат за границите на свободното слово

Правосъдният министър на Германия Хайко Маас поиска отстраняването на федералния главен прокурор Харалд Ранге. Причината за решението е разследването на Ранге срещу двама блогъри по обвинение в държавна измяна, което кулминира в междуинституционална битка за границите на свободата на словото.


Според Харалд Ранге, правителството се опитвало да окаже нерегламентиран натиск върху обвинението, с цел да блокира разследването срещу двама журналисти, които са публикували класифицирани документи, разкриващи плановете на разузнавателната служба да разшири интернет-следенето.


Правосъдният министър Маас обаче отрече твърденията на Ранге. Според него главният прокурор се е съгласил още в петък да преустанови разследването до приключване на правната проверка в Министерството на правосъдието.


"Обясних на федералния главен прокурор Ранге, че моето доверие в неговата служба беше дълбоко нарушено", каза Маас пред журналисти в Берлин. "Както се разбрахме с канцлера, днес ще поискам от федералния президент да го пенсионира".


Разследванията срещу журналисти в Германия са рядкост, според "Репортери без граници" страната се намира на 12-то място в света в индекса за свобода на словото.