Евросъюзът "звъни звънец" на Турция заради кюрдите

Свят

04-08-2015, 17:21

Снимка:

jpost.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

В Брюксел са обезпокоени от дисбаланс в кървавите сблъсъци през изтеклия месец

Европейският съюз обяви, че е дълбоко обезпокоен от кървавите сблъсъци между Турция и кюрдски милиции, предупреждавайки Анкара да бъде "пропорционална" в отговора си, за да не заплаши мирния процес, съобщава Франс прес.

Миналият месец Турция започна въздушни нападения срещу "Ислямска държава" в Сирия и срещу бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) на турска територия и в Северен Ирак. Действията срещу "Ислямска държава" се приветстват от международната общност, но атаките срещу кюрдите будят безпокойство, тъй като се смята от някои, че Турция използва "Ислямска държава" като прикритие, а кюрдските бунтовници като реална цел.

Еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан заяви пред турския министър по въпросите на ЕС Волкан Бозкир, че Брюксел „признава ангажимента на турските власти да се включат в борбата срещу "Ислямска държава" и потвърждава силната подкрепа на ЕС в тези усилия".

В същото време комисарят изрази дълбокото безпокойство на ЕС относно последното развитие, което има негативно влияние върху кюрдско-турския мирен процес.

"ЕС признава, че Турция има право да предотврати и да реагира на всяка форма на тероризъм, който трябва да бъде недвусмислено осъден", отбеляза Хан без да споменава ПКК или кюрдски групи.

"Отговорът обаче трябва да бъде пропорционален и да не застрашава демократичния политически диалог в страната. Разчитаме Турция да изпълни своята важна и стратегическа роля за целия регион като се разграничи от всякакви действия, които могат допълнително да дестабилизират региона", поясни еврокомисарят.