Швеция изгони руски дипломат

Свят

04-08-2015, 16:35

Снимка:

themoscowtimes.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Москва обяви посланичката на Стокхолм за персона нон грата

Швеция изгони руски дипломат, а в отговор Русия обяви за персона нон грата шведската посланичка в Москва Вероника Бард Брингус, съобщи Франс прес. Подробности за причините, довели до изгонването на дипломатическия представител от руската столица, не се съобщават. Руските действия не са в съответствие с Виенската дипломатическа конвенция, а изгонването "ще се отрази на отношенията" между Швеция и Русия, коментират от пресслужбата на външното министерство на скандинавската страна.

Според шведския канал SVT действията на Москва са в отговор на неотдавнашна стъпка на Министерството на външните работи на Швеция. От Стокхолм е бил отзован руски дипломат, нарушил с обвинение в "нарушаване на дипломатическите правила".
Външното министерство на Русия обяви в съобщение, че предприетата мярка е отговор на "неприятелски действия" срещу руски дипломат в Стокхолм. Министерството добави, че "Стокхолм носи пълна отговорност за последствията от тази провокация".

Отношенията между Русия и Швеция се влошиха заради украинската криза. Швеция рязко критикува руските действия в Украйна и засилената военна активност на руски кораби и самолети в района на Балтийско море, която доведе до покачване на напрежението там.