ООН планира да изкорени крайната бедност до 2030 година

Свят

04-08-2015, 13:41

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Програмата ще бъде приета официално през септември в Ню Йорк

Най-малко по 3.5 трилиона долара годишно ще са необходими за изкореняване на крайната бедност до 2030 г., смята ООН. Страните от организацията одобриха в неделя амбициозна програма за постигане на целите през следващите 15 години.


"Най-общо сумите, които се споменават, са между 3.5 и 5 трилиона долара на година. Това са астрономически цифри", коментира кенийският посланик в ООН Мачария Камау, цитиран от БТА. Според дипломата програмата е много амбициозна, но не е непостижима.


Франс прес отбелязва, че посочената сума е приблизително колкото брутния вътрешен продукт на Франция, който е около 3 трилиона долара. За сравнение пък брутният вътрешен продукт на САЩ е около 17 трилиона долара.


Програмата на ООН се състои от общо 17 цели за устойчиво развитие. Главната е "изкореняването на бедността във всичките й форми и навсякъде по света", а други са свързани със здравеопазването, общия достъп до качествено образование, намаляване на неравенството, равнопоставеността на половете и доброто управление.


Програмата ще бъде приета официално от световните лидери на 26 и 27 септември в Ню Йорк, непосредствено преди годишната сесия на Общото събрание на организацията.