Депутати предлагат да се узакони провокацията към подкуп

Крими

04-08-2015, 12:30

Снимка:

chimpreports.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Внесли са в деловодството на парламента проект за изменение и допълнение на НК

В проект за промени на Наказателния кодекс четирима депутати от Реформаторския блок предлагат провокацията към подкуп да бъде декриминализирана, което означава да се ползва като законно средство за разкриване на корупция.


Найден Зеленогорски, Димитър Делчев, Димитър Шишков и Димитър Танев - и четиримата депутати от РБ /Движение България на гражданите/ са внесли в деловодството на Народното събрание проект за изменение и допълнение на НК с три основни групи предложения.


С декриминализирането на провокацията към подкуп се цели премахването на една от пречките за борбата с корупция. В редица държави именно използването на провокацията към подкуп е свалила драстично корупцията, посочват вносителите и дават като пример САЩ.


А нивата на корупция в България са по-високи от тези в САЩ по времето, когато там корупцията е била най-висока, пишат още в мотивите депутатите. Когато България свали корупцията до равнището на някои от решилите този проблем развити западни държави, тогава според тях може да се мисли за положение, при което провокацията към подкуп да е противоправна. При настоящата обществена обстановка, налагаща ефективни мерки за борба с корупцията, декриминализирането на инсценирането на подкуп с цел да се изобличи престъпник, е наложително, добавят още четиримата депутати.


Те все пак отчитат, че инсценировката е обстоятелство, което налага различно третиране на поддалите се на изкушението. И предлагат когато престъплението е извършено при условията на провокация към подкуп, наказанията да са в половин размер от основните наказания.


Провокацията към подкуп е тема на професионални юридически спорове в много европейски държави. В Германия например преди години Конституционният съд не позволи въвеждането на това средство за залавяне на корумпирани. В същото време Германия е сред страните в ЕС с най-ефективна борба с корупцията, която там се постига благодарение на високия професионализъм на полицейските служби и с безпристрастна и отговорна прокуратура.


Другата група предложения се отнасят за купуването и продаването на гласове на изборите. Четиримата депутати предлагат да се повишат наказанията и същевременно да се предвидят поощрения за лицата, ако разкрият всичко което знаят за организирането на покупко-продажбата.


Глобите се увеличават двойно - сегашният размер от 2 хиляди до 10 хиляди лева се увеличава на "от 10 хил лв. на 20 хил. лв." А ефективният затвор се завишава драстично - "от 1 до 6 години" става "от 6 до 20 години".


Най-любопитната и спорна група предложения е да се криминализират нерегламентираните контакти между лица от изпълнителната власт и магистрати или служители на спецслужбите или на регулаторните органи.


Депутатите се мотивират, че в последните две десетилетия нерегламентираните контакти между длъжностни лица от различните власти и най-вече между членове на правителството и магистрати или управленския състав на специализирани регулатори, уронват престижа на властите и на държавните институции, подкопават общественото доверие и създават съмнения за корупция и ерозия на държавността.


Ето защо - пишат те - се налага инкриминирането на непубличните и нерегламентирани контакти в случаите, ако не представляват по-тежко престъпление. В наказателно отговорните лица се включват и политическите кабинети.


В проекта е посочена дефиниция що е то публичен разговор: Публичен разговор е всяка устна комуникация между двама души, осъществена между тях в присъствието на още трима души.


Също публичен разговор е - пишат вносителите - и всяка устна комуникация между двама души, осъществена между тях "чрез електронна съобщителна услуга или чрез услуги на информационното общество, които не се състоят изцяло от пренос на сигнали чрез електронни съобщителни мрежи, в присъствието на поне още трима души при един от двамата души, осъществяващи комуникацията".


Непублична комуникация е и "всяка писмена комуникация, която не е деловодно изведена служебна комуникация, както и всяко електронно изявление, електронен документ или електронно съобщение, които не са извършени чрез усъвършенстван или квалифициран електронен подпис или електронна препоръчана поща, пишат в проекта четиримата депутати.