МЗ инвестира 2 милиона в здравни грижи за деца

Общество

03-08-2015, 14:28

Снимка:

expatica.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Готви разяснителна акция срещу "глупостите" за ваксините

От септември държавата инвестира в повече грижи за здравето на майки и деца.

Занапред ще се осигурява на 100% неонаталната диагностикa, като ще се поема цената и на изследванията по време на бременност, стана ясно от брифинг на здравния министър Москов и неговия екип.

Министърът се появи с фланелка на лондонския "Арсенал" в чест на снощната им победа над Челси, с което топчиите спечелиха "Къмюнити Шийлд".

Ще се гарантира и комплексност на лечението на деца с увреждания, като в 28-те областни болници ще се създадат консултативни центрове. Те ще предлагат на родителите пълен набор от специалисти - семействата на деца с увреждания вече няма да търсят сами лечение или платени услуги, а ще получават терапевтичен план.

Ще бъде осигурена и работа с психолози, както и за родители на недоносени деца и малчугани, които подлежат на хирургична намеса.

Новите центрове към областните болници пък ще събират данни и за регистър за децата с хронични заболявания.

От септември пък започват първите обучения на педиатри и лични лекари за ранно откриване на аутизъм при деца до три години.

Есента ще стартира и мащабна кампания за нуждата от ваксинации, обяви здравният министър Петър Москов. Това също е част от неговата програма за подобряване на здравните грижи за майките и малчуганите.

Когато хората видят в интернет някоя простотия, никой не им обяснява защо не е вярна, а трябва да правим това. Те се страхуват за децата си не защото са глупави, а защото не им се обяснява, изтъкна Москов.

Според него трябва да се проучат притесненията на хората за ваксините, за да бъдат разсеяни.

За програмата, която стартира от 1 септември, МЗ ще разполага с 2 милиона лева до края на годината, а има планирани пари и за догодина.

Москов се похвали още с нова медицинска апаратура от есента - за лъчетерапия и радиохирургия. Най-модерната апаратура за региона пък ще е в ИСУЛ и ще обгрижва първите пациенти от октомври.