Щатската авиация ще защитава умерената сирийска опозиция

Свят

03-08-2015, 10:52

Снимка:

©wordpress,com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Пентагонът е готов да оказва и огнева подкрепа

Белият дом потвърди съобщението на "Уолстрийт джърнъл", че САЩ ще използват авиация за защита на подготвените и екипирани от американски инструктори формирования на умерената опозиция в Сирия, съобщи ТАСС.


Говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Алистър Баски, който потвърди информацията пред журналисти от вестника, отказа да уточни от какви принципи ще се ръководи Пентагонът при защитата на подкрепяните от САЩ отреди на опозицията в Сирия. Той заяви, че правителството на САЩ е готово да вземе всички необходими мерки, за да гарантира, че тези сили успешно ще изпълнят поставените им задачи. По думите на говорителя Пентагонът е готов да оказва и "огнева подкрепа, за да ги защити".


По-рано вчера "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че правителството на САЩ е разрешило на американските военни да използват в Сирия авиация за защита на умерената сирийска опозиция, обучавана от Вашингтон, от правителствените войски и "Ислямска държава".


Според източници на вестника "президентът Обама е разрешил да се използва авиация за защита на новите сили в Сирия, подкрепяни от САЩ, в случай, че те са нападнати от правителствени войски или други групи".


"Тази стъпка може да увеличи риска от открит конфликт между САЩ и режима на сирийския президент Башар Асад", констатира вестникът. Източниците уточнили, че Пентагонът ще извършва настъпателни въздушни операции в подкрепа на опозиционните формирования в борбата им срещу ИД, но не и срещу правителствените войски. При това, при провеждането на "отбранителните операции", т.е. за защита на опозицията, на американските военни е разрешено да използват авиация както срещу джихадистите, така и срещу силите на законното правителство на страната, предаде БТА.


Шефът на Пентагона Аштън Картър неотдавна призна, че американската програма за подготовка на формированията на умерената сирийска опозиция среща трудности и сега в нея участват едва 60 души.


По думите на Картър, този малък брой се дължи на "щателната проверка и процеса на подбор" на кандидатите за военна подготовка.