Шефът на КЕВР: Няма да подам оставка

Политика

03-08-2015, 10:08

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Иван Иванов отказва да защитава корпоративните интереси на част от потребителите

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов няма да подаде оставка. Това заяви самият Иванов в интервю за "Здравей, България" по Нова телевизия в коментар на поисканата му от бизнеса и синдикатите оставка заради новите цени на тока.


"Няма да си подам оставката, защото при всички взети решения сме спазили закона. Решенията са прозрачни, справедливи и публични, и всеки може да се запознае с тях на сайта на комисията", подчерта Иванов.


"Не съм на този пост, за да правя кариера или да се харесам на когото и да било, а за да защитавам обществените интереси. КЕВР отказва да защитава корпоративни интереси на една определена част от потребителите", допълни той.


Относно добавката "задължение към обществото", Иванов коментира, че тя наистина е висока, но това е така, защото в резултат на тежки управленски грешки, НЕК е доведена до финансова катастрофа с милиарди задължения.


"Ние търсим възможност не само бизнесът, но и българските граждани да бъдат равнопоставени. Вноските, които трябва да правят електропроизводствените дружества, налага рязка реорганизация и оптимално намаляване на кражбите. В противен случай в края на годината те няма да са конкурентоспособни на енергийната борса", обясни Иван Иванов.


Председателят на КЕВР защити думите си, че бизнесът "безпардонно и брутално" защитава своите интереси с това, че той непрекъснато плаши с протести. Според него се прикриват други причини, с които се иска увеличаване цената на стоките.