3,5 млн. души на море у нас през август

Най-доброто от печата

03-08-2015, 05:43

Снимка:

dobricutre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пътят до плаж Алепу ще е отворен поне до есента

3,5 млн. души - чужденци и българи, ще се изсипят на българското море само през август. Горите край девствените плажове вече са пълни с хора и палатки, летят инспектори да ги глобяват, че били незаконни По плажовете на курортите продължават да гонят хората със свои чадъри и дори само с хавлии. “Стига глупости в BG туризма! и “Какво става по морето ни”?, попита “24 часа” преди около месец и прикани хората да пишат какво ги “убива” на плажа или в хотела в България.

Заваляха десетки сигнали от обидени на почивката си българи.. Тази рубрика обаче не е единствено за туристите- в нея сигнали, предложения или просто свой опит могат да опишат и самите хотелиери, концесионери на плажове, мениджъри, пикола и камериери и въобще хората, които си изкарват хляба с туризъм. Снимайте и пращайте в “24 часа” всичко, което ви мъчи, или пък това, което ви харесва на морето и по планините ни. За да останем там!

Пътят до плаж Алепу ще е отворен поне до есента
Старият път между Созопол и Приморско, покрай който е един от малкото дeвствени плажове Алепу, остава отворен поне до края на сезона.

Монтирани са обаче пътни знаци, които регулират скоростта на автомобилите. Максимално разрешената скорост по отсечката е 40 км/ч.

Спирането на коли покрай плажа вече е забранено. На входа и изхода на територията - от страната на ВС “Дюни” и ВС “Св.Тома” има места за безплатно паркиране, уточниха от община Созопол. Оттам се оплакват, че въпреки новите знаци колите спират до плажа, върнали се и къмпингарите.

До отварянето на пътя се стигна след скандал, при който се намеси и премиерът Борисов. На 25 юли бяха поставени метални заграждения, но къмпингарите край Алепу ги събориха. На 26-и кметът Панайот Рейзи нареди загражденията да бъдат сложени пак. Последва втора вълна протести, намесата на Борисов и отварянето на пътя. Той дори препоръча на кмета да сложи спасителни постове край морето.

Междувременно природолюбители алармираха, че опитът на община Созопол да затвори пътя е заради бизнес интереси и бъдещо строителство на луксозен комплекс в района. “Строителство категорично няма да има, мястото е защитена зона и като такава е в Общия устройствен план”, категоричен е кметът Панайот Рейзи.

Със затварянето на пътя той искал да се опази природата и да се намали опасността от катастрофи по отсечката. Тези, които протестират, са нелегални къмпингари, които нямат право да са там, твърди Рейзи.

“Целта му явно е да ограничи достъпът на хората до един от последните девствени плажове. Дали заради интересите на собствениците на курортните комплекс “Дюни” и “Св. Тома”, или за да прикрие нарушенията с унищожаване на дюните в района до поставената бариера? Наличието в кадастъра на частни имоти по протежението на пътя, както и огромният нов изкоп на плажа от към Св. Тома, са ясни сигнали, че в района се готви застрояване”, твърдят природозащитници във фейсбукстраницата “Да спасим плажа Алепу”. От община Созопол обясниха, че въпросният изкоп е част от укрепване на терен със свлачище на територията на комплекс “Св.Тома”.