Премиерът и бизнесът се разминаха за цената на тока

Портфейл

03-08-2015, 05:24

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Спецзвено ще контролира да не са надписват сметките за тока

Поскъпването на тока за индустриалните предприятия предизвика конфликт между премиера Бойко Борисов и работодателските организации,пише "Труд".  Повод за задочната караница станаха предупрежденията на бизнеса, че скъпият ток ще повиши цените в магазините, ще предизвика съкращения, задържане и дори намаление на заплатите.

„Като беше ниска цената на тока, паднаха ли цените на основните хранителни продукти? Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените“, каза по повод прогнозите на работодателите Борисов в Сливен, където посети консервна фабрика. Премиерът допълни, че в момента в бизнеса от оперативните програми „влизат милиарди левове“ и призова предприемачите да „устискат 2-3 години, докато нещата в енергетиката се нормализират“.

„Точно защото поевтиняха цените на тока, повече от година имаме дефлация“, контрира пред „Труд“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „Имаме 7-8% увеличение на заплатите, което е най-големият ръст в Европейския съюз. Това е ефект от намаляването на разходите за електрическа енергия. Затова може да се прогнозира, че сегашното поскъпване на тока ще доведе до обратния ефект - цените ще се качат, а доходите ще намалеят“, каза Велев в интервю за “Труд.

Борисов определи опасенията за скока в цените на основни стоки като „опорни точки“. „Защо не се вдигнаха всички тези хора, когато през 2013 г. теглиха 1 млрд. лв. кредит и го хвърлиха в реката? И сега трябва да плащам всяка година по 44 млн. лв. лихви! Къде бяха тогава всичките тези бизнесмени?“, възнегодува министър-председателят.

Борисов не обясни кой точно кредит има предвид, но вероятно става въпрос за заема, който Българският енергиен холдинг изтегли в края на 2013 г., за да покрива плащания по АЕЦ „Белене“. „Ще платим тъпотата да правим експеримент „Орешарски“. Ще платим, че Драгомир Стойнев е бил енергиен министър“, каза Борисов. „Ние денонощно работим, направили сме добър модел, поне хората да не плащат“, каза още премиерът.

Министър-председателят добави, че освен промените в Закона за енергетиката се вземат още мерки в сектора. Борисов добави, че ще се създаде ново звено с участието на прокурори, специалисти, включително и ДАНС, които да следят движението на фактурите, за да има контрол, за да няма надписаване на сметки за ток.