ЕК започва процедура срещу България заради осъждания на длъжници, без да могат да възразят

Общество

02-08-2015, 08:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нарушено е и правото на ЕС при продажбата на имущество на длъжника

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради законовата възможност длъжникът да бъде осъден по бърза процедура без възможност да се противопостави, съобщи БНР.

Става дума за член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс, като процедурата се открива и заради начина, по който се продава имуществото на длъжниците, в нарушение с правото на Европейския съюз.

Процедурата е започнала след жалба от страна на адвокат Десислава Филипова, председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека". Тя обясни пред "Хоризонт, че е била уведомена за началото т на 27 юли, като проверката на Брюксел е започнала през февруари 2014 г.

В писмото се отбелязва, че се пристъпва към същински действия срещу България, което означава, че проверката е открила нарушения.

"С процедурата се дава възможност на страната ни да поправи пропуските", обясни Филипова, "Ако това не стане в срока, определен от Брюксел, следва завеждане на дело в Съда на Европейския съюз."