Близо 300 екстремисти от ПКК загинаха в операции на турските ВВС

Свят

01-08-2015, 16:17

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Само вчера 28 изтребителя F-16 са поразили 65 цели

Повече от 260 екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) са убити от 24 юли, когато турските въоръжени сили започнаха въздушни операции в страната и извън Турция. Това обявиха източници от силите за сигурност, цитирани от турски медии и "Франс прес".


Според източниците около 400 заподозрени екстремисти от ПКК са ранени, включително Нуретин Демирташ - братът на лидера на прокюрдската Демократична партия на народа (HDP).


Вчера следобед турските ВВС са провели операция с 28 изтребителя F-16, която е продължила до полунощ, добавиха източниците.
Операцията е с кодовото име "Martyr Corporal Hamza Yildirim" - турски войник, който загина в турска югоизточна провинция. Повече от 65 цели са поразени, включително укрития, оборудване в складове, муниции, а също така пещери.


Турция провежда и въздушната операция "Martyr Lieutenant Ibrahim Tanriverdi", която също е именувана на загинал турски войник.


Според източниците повече от 80 бойни самолета са поразили повече от 100 цели на ПКК по време на операцията в и извън Турция в четвъртък. По време на операцията са унищожени 35 укрития, 15 пещери, четири подземни пещери, два подземни склада за муниции, два склада за оборудване и оръжейни гнезда.


Турция, ЕС и САЩ са включили ПКК в списък с терористични организации. Операциите срещу ПКК се очаква да продължат, добавиха източниците.


Турция предприе действия срещу "Ислямска държава" в Сирия и кюрдските екстремисти в Северен Ирак след смъртоносни атаки в Югоизточна Турция. Повече от 1300 души, подкрепящи "Ислямска държава" и кюрдските бунтовници, са арестувани на територията на турската държава.


Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Турция да "не събаря мостовете", които е изградадила с кюрдското малцинство през последните години. След повече от 30 годишна борба между Анкара и кюрдите двете страни прекратиха огъня през 2013 година.