Каба гайди свирят сбор в Гела

Общество

01-08-2015, 15:21

Снимка:

©blog-hotel-extreme,bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Започна голямото надсвирване в Родопа планина, чакат се над 15 хиляди

Всяка година в началото на август на Илинденските поляни край родопското село Гела се събират местни родове. Традицията датира от далечното минало, спазва се и днес. Точно от нея тръгва идеята за гайдарското надсвирване, което се провежда вече 13-та година.


Местният събор се превърна във фестивал на автентичния родопски фолклор, а изпълненията имат и конкурсен характер. Изпълнителите задължително свирят на каба гайда, а в зависимост от възрастовата група, трябва да изпълнят различни по трудност мелодии.


От няколко години гайдарският събор е с международно участие като тази година се очакват изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания и Шотландия, съобщи Радио Пловдив. В статистиката на фестивала са отбелязани и възрастовите рекорди - най-малкият гайдар е на 5 години, най-възрастният - на 85.


Община Смолян организира извънредна транспортна линия от областния град до селото. Организатор на гайдарското надсвирване е Стефан Герджиков, той с неговия ансамбъл спечели 1 място на Рожен 2015.


Над 15-хиляди души се очаква да се изсипят днес в прочутото село. Участниците са разделени в три възрастови групи - до 14 г., от 15 до 20 г. и над 20 г. Регламентът допуска и музиканти с джура гайда, но задължително трябва да се изпълнява родопска музика, пояснява БТА. В конкурса ще участват и камерни гайдарски състави.


Междувременно дойде новината, че родопчани са създали ансамбъл "101 каба гайди" и в Ню Йорк, съобщи Днес.бг. Звукът на родопската гайда се преподава в българското училище в Ню Йорк, съобщи създателят на оркестър "101 каба гайди" в Смолян Костадин Илчев.


Съставът отвъд океана е наречен "101 KABA GAIDI-New York" и е основан от смолянчани в Америка.
Родопската гайда е спасявала и човешки живот, твърди Костадин Илчев, преразказвайки действителни събития с осъден на смърт и помилван виртуозен гайдар. Родопската диаспора отвъд океана е пренесла каба звука с изработени в Родопите каба гайди.


"101 KABA GAIDI-New York" е създаден от възпитаници на смолянската гайдарска школа, живеещи в Америка. Името е дадено със съгласието на създателя на смолянския състав Костадин Илчев. От него са изработени и гайдите, с които младежите в Ню Йорк свирят и преподават родопската музика на децата от Българското училище.


"Правят си концерти в Америка и Канада, всеки български празник там отбелязват с гайдите", обяснява учителят им Костадин Илчев. Той приготвя да изпрати поредната поръчка от родопски гайди за нюйоркските 101 каба гайди, чиито изпълнения засега слуша само по интернет. "Руфинка болна легнала" и гайди по американски сцени и импровизирани авеню изпълнения могат да се видят във видео клипове в глобалната мрежа.


Най-добрите каба гайди се изработват само от гайдари, обяснява Илчев. Част от майсторлъка е пресъздаването на неповторимото каба звучене и тембър на родопската гайда, а обикновен занаятчия не може да настрои инструмента.


Костадин Илчев е свирил в знаменития оркестър "100 каба гайди" от 60-те години на миналия век под ръководството на Апостол Кисьов. По-късно основава "101 каба гайди", чиито изпълнители днес наброяват над 130. За него е доказано, че е гайдар рекордьор. Оркестър "101 каба гайди" е в основния състав на изпълнението на 333 гайдари, което бе вписано в книгата на рекордите на Гинес.


Изключително голям е интересът на младото поколение към каба гайдата според Илчев. Всяка година в "101 каба гайди" пристигат нови попълнения от момчета и момичета, които искат да се учат да свирят. Цялата му фамилия също е от музиканти. Семейният състав от певици и гайдари приближава оркестров формат и продължава до внуците и внучката, които също владеят каба гайдата като инструмент. Възпитаници на Илчев продължават традицията на каба гайдата на различни места в страната и чужбина. Някои от учениците на Илчев са открили школи по каба гайда в читалища в столицата.