EК открива наказателна процедура срещу България

Политика

01-08-2015, 13:54

Снимка:

©klassa.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Продаваме имуществото на длъжници в нарушение с правото на Евросъюза

Европейската комисия открива наказателна процедура срещу България заради член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс, който позволява длъжникът да бъде осъден по бърза процедура без възможност да се противопостави.
Процедурата е заради начина, по който се продава имуществото на длъжниците, който е в нарушение с правото на Европейския съюз.


За процедурата потвърди пред Хоризонт адвокат Десислава Филипова. Тя каза, че на 27 юли е получила уведомление за началото на процедурата в качеството си на жалбоподател. През февруари 2014 г. от Брюксел са й отговорили, че започват проверка.


В сегашното писмо се отбелязва, че се пристъпва към същински действия срещу България, което означава, че при проверката са открити нарушения. В сега откритата процедура се дава възможност на страната ни да поправи пропуските, поясни адвокат Десислава Филипова. Ако това не стане в срока, определен от Брюксел, следва завеждане на дело в Съда на Европейския съюз.


Десислава Филипова е председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".