Поклонническо пътуване до Рилския манастир започна от "Св. София"

Общество

01-08-2015, 13:00

Снимка:

©arhangel.bg

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

С кръст, икона и хоругва, литийното шествие се отправи към Ротондата

За шести път поклонници от цяла България ще извървят пътя от София до Рилския манастир. Шествието е от 1 до 6 август. Поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец" се провежда с благословението на Софийска Света митрополия, с подкрепата на ОП "Туризъм" при Столична община, по инициатива на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".


За първи път тази година към Поклоннически път "Рилският Чудотворец" 2015 ще се присъедини група от Велико Търново. Тя е тръгнала още на 26 юли от старопрестолния град.


Вярващите тръгнаха с литийно шествие, начело с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски в 9:00 ч. от храм "Света София" в столицата, предаде фрогнюз.


Спряха в Ротондата "Св. Георги Победоносец", откъдето през 1469 г. мощите на св. Йоан Рилски са пренесени в Рилския манастир.


Предстоящият маршрут преминава през три от най-красивите български планини - Витоша, Верила и Рила. През шестте дни на прехода до самата Рилска света обител участниците ще изминат пеша повече от 100 км, като нощуват на палаткови лагери на различни места.


Пътуването ще завърши на 6 август, с участие в празничната Света Литургия в Рилския манастир за големия християнски празник Преображение Господне.