Фаворитката за Белия дом: Да вдигнем ембаргото срещу Куба веднага

Свят

01-08-2015, 12:00

Снимка:

©cross.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Хилари Клинтън призова за натиск върху режима в Хавана

Икономическото ембарго срещу Куба трябва да бъде вдигнато незабавно, заяви кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън.


"Ембаргото трябва да бъде вдигнато незабавно. Досегашната ни политика към Куба трябва да бъде заменена с прагматично отношение към частния сектор и гражданското общество там. Кубинската общност в САЩ трябва да помага, за да бъде оказан натиск върху режима в Хавана", заяви Клинтън, сочена за фаворит и за президентската номинация на Демократическата партия, и за Белия дом, чийто нов стопанин ще бъде избран през есента на 2016 г.


На 20 юли кубинският външен министър Бруно Родригес поиска отмяна на икономическата блокада и връщането на Куба на военната база в Гуантанамо, която е във владение на САЩ от десетилетия. В отговор държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че на този етап въпросът за Гуантанамо "не е актуален". По отношение на вдигането на ембаргото Кери пък отбеляза, че процесът "ще отнеме дълго време".


Още по-краен в становището си е Джеб Буш, бивш губернатор на Флорида и кандидат за президентската номинация на Републиканската партия. "Възстановяването на дипломатическите отношения с Куба е грешка. Ако стана президент на САЩ, ще закрия американското посолство в Хавана и кубинското във Вашингтон", заяви неотдавна Джеб, който е брат и син на двама президенти - Джордж Буш-младши и Джордж Буш-старши.


Междувременно, Държавният департамент публикува поредната порция писма, които в качеството си на държавен секретар Хилари Клинтън е пращала чрез личната си електронна поща, а не чрез служебната, която е значително по-добре защитена. Публикуваните писма са около 1300, като по-голямата част от тях Хилари е пращала през 2009 г. Писмата се обнародват веднъж месечно, като от Държавният департамент са поели ангажимента да пуснат всичките до края на януари 2016 г.