Токът за бита поевтинява с 0,11 %, за бизнеса поскъпва

Портфейл

01-08-2015, 07:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Единствено за домакинствата в Североизточна България, които получават ток от „Енерго-про“, има 1,09% поскъпване

Токът за домакинствата поевтинява от днес с 0,11% средно за страната, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от в. "Труд". За бизнеса обаче ще поскъпне, е решил регулаторът въпреки протестите на работодателите и синдикатите.

Клиентите на ЧЕЗ в Западна и Северозападна България ще плащат с 0,63% по-евтин ток, а на ЕВН в Югоизточна България - с 0,44%. Единствено за домакинствата в Североизточна България, които получават ток от „Енерго-про“, има 1,09% поскъпване.

Преди месец комисията предлагаше токът за домакинствата да поскъпне средно с 2%. Иванов обясни, че разликата е заради промените в енергийния закон, приети спешно от депутатите по време на едномесечното отлагане на новите цени на електроенергията, направено по настояване на премиера. Тези промени позволили да се разкрият резерви в енергетиката за близо 210 млн. лв. за една година.

Заради увеличението на такса „Задължения към обществото“ за индустриалните потребители токът за фирмите с под 10 гигаватчаса годишно потребление поскъпва. Според проекта отпреди месец таксата трябваше да стане 40,21 лв. за мегаватчас, което водеше до 20% по-скъп ток. Финалното решение е за 37,90 лв., или 15% увеличение според Иванов. Същата ще е таксата и за домакинствата.

„Нищо подобно - това води до 17,5% поскъпване и ние продължаваме да сме недоволни“, каза пред „Труд“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Работодателските организации съгласуват помежду си искане за оставка на цялата КЕВР и вероятно ще го оповестят в неделя.