Върнаха правата на КАТ да спира, без да се филмира

Най-доброто от печата

01-08-2015, 06:42

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Патрулите могат да махат с парка, но "при явно нарушение" на Закона за движение по пътищата

Катаджиите получиха право отново да спират коли, без проверките да се снимат с камери и записват от микрофони. От 24 юли е била отменена заповедта на бившия министър Веселин Вучков всяка среща между шофьор и ченгетата на пътя да се филмира, стана ясно вчера от съобщение на МВР.
Новото разпореждане разрешава на патрулите от Пътна и Магистрална полиция, както и на мотористите от отряд “Сигма”, да махат със стоп палки, но само при условие че забележат “явно нарушение на Закона за движение по пътищата”. За всяко спиране служителят на МВР ще е длъжен да издаде акт или фиш за установяване на административно нарушение.
Мярката била предприета заради многото жертви на катастрофи от началото на годината и настъпването на август - месецът с най-много убити по пътищата у нас, твърдят от КАТ.
Целта на върнатите им права била “активизиране на контролната им дейност и недопускане на системни нарушения на участниците в пътното движение”, обвяват от МВР. Но не посочват как ще контролират дали патрулите наистина спират явни нарушители или такива с неизрядни аптечки. И по-важното - дали полицаите пишат акт или фиш, или си тъпчат джобовете с банкноти, а после и те, и нарушителят забравят завинаги дали са се срещали някога.