Ердоган подхвърли за предсрочни избори в Турция

Свят

31-07-2015, 16:57

Снимка:

©velikabulgaria.eu

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Невъзможно е да приемем засенчването на исляма, каза той в Джакарта

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сигнализира, че е възможно да има предсрочни избори, отбелязвайки, че ще е нужно страната да отиде до урните още веднъж, ако продължаващите коалиционни преговори не дадат резултат.


"За повече от 20 години, средно дългата продължителност на живота на коалиционните правителства е била три или четири месеца. Налице са коалиционни правителства, които са продължили 16 месеца. Нямаше да чакаме напразно, ако не се смяташе, че коалиционното правителство е от полза за страната", заяви пред журналисти Ердоган, цитиран от "Хюриет", докато се отправяше от Китай към Индонезия, като част от посещението му в Източна Азия.


Ердоган каза, че Турция ще трябва да проведе предсрочни избори, ако не бъде сформирано коалиционно правителство в резултат на многостранните преговори между политическите партии, особено между Партията на справедливостта и развитието и Републиканската народна партия. Също така продължават разговорите между Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение.


"Правителство на малцинството, подкрепено от една или две партии, може да ни докара до избори", каза още той.


"Ние имаме само един проблем. Това е ислямът, ислямът, ислямът. За нас е невъзможно да приемем засенчването на исляма. Това, което се прави в момента, вреди на исляма. Всички ние трябва да покажем желание категорично да отречем тероризма, без се вглеждаме в неговата основа или идентичност", каза по-късно Ердоган в индонезийската столица Джакарта.


Той посочи, че някои хора в Турция, които принадлежат към различни секти, дори защитили атеистите и терористите поради сектантски причини.