Калин Каменов: Усилията ни срещу безработицата трябва да достигнат до младежите от най - отдалечените райони в България

Мобилни екипи от експерти тръгват от септември по места във всички краища на страната

Мобилни екипи от експерти тръгват от септември по места във всички краища на страната, за да мотивират младите хора на терен да се образоват, обучат или да започнат своята първа работа. Това стана ясно след участие на заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов в сутрешния блок „Денят започва" по БНТ. Каменов уточни, че до дни ще бъде подписано споразумение между отговорните държавни институции, работещи в областта на младежката политика, което да регламентира дейността на експертните групи.

"България губи около 2 милиарда лева от това, че много млади хора нито се учат, нито работят или образоват. Трудно ще се справим с проблем, който се е нагнетявал повече от 25-26 години, но това не означава, че не трябва да предприемем мерки. Целта ни е не просто да сигнализираме за проблемите, не просто да ги показваме, а да ги решаваме. И то не с мерки, които качваме основно на сайтовете си, и с това да чакаме младите хора, които не се обучават и работят, да дойдат при нас и да търсят подкрепа. Дошло е време, в което ние трябва да отидем при тях", категоричен бе заместник-министърът.

Калин Каменов посочи, че 20% от българските младежи не правят нищо, това са около 250-300 хиляди млади хора, заради които държавата губи, поради тяхната пасивност на пазара на труда. Това ни нарежда на едно от първите места в Европа по брой младежи, които не се занимават с нищо.

„Те не са активни в училище, някои от тях отпадат от образователната система поради бедност, заради така наречената „ромска интеграция". Тези хора вместо да изкарват икономически продукт за страната си, те са някъде в пространството и много малко от нас успяват да стигнат до тях. Ние дори не знаем, всъщност, колко точно са те, това е приблизителна статистика, правена по време на социологическо проучване", допълни Каменов.

Заместник-министърът на младежта и спорта съобщи, че идеята е експерти от МОН, ММС, МТСП, трудови, младежки и здравни медиатори, представители на полицията, на всички заинтересувани институции, които имат регионални структури в страната, включително и общините, да обединят усилия, за да достигнат до младежите в най-отдалечените райони на България, малките населени места, селата, училища, читалища, ромски махали и общности, за да помогнат на място на проблемните младежи.

„Всеки месец да има изнесени приемни на тези екипи от специалисти, които да проучват непрекъснато какви са проблемите, какви са нуждите на младите хора в конкретния град, район или село. Всяка година ще се изготвя план за всяка област или община, къде да бъдем и какво ще правим за тези млади хора", каза още Калин Каменов.