Престъпният контингент се захвана с трафика на бежанци

Крими

30-07-2015, 12:25

Снимка:

©bgvestnik.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Заради което спадът на криминалната престъпност е факт, смятат в МВР

Далеч сме от мисълта, че статистиката е абсолютно обективна. Тя зависи от множество фактори, както и от активността на гражданското общество. Можем да кажем обаче, че статистиката действа при еднакви критерии и имаме по-адекватно противодействие на престъпността през тази 2015 г., в сравнение с изминалата година.


Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов, предаде репортер на БГНЕС. Според Костов, за по-доброто противодействие на престъпността има обективни причини. Една от тях е, че областните дирекции на МВР не са ангажирани с охраната на държавната граница. Другата – че престъпният контингент се е насочил към извършване на нелегален трафик на бежанци.


"Спадът в регистрираната криминална престъпност е факт и считам, че сега моментът е изключително подходящ за набелязване на мерки и изкарване наяве на латентната престъпност", подчерта Костов. Той поясни, че е стартирала разяснителна кампания за гражданите. Главният секретар на МВР подчерта, че самата технология на НПК е такава, че без високо ангажиране на пострадалия, процесът не се случва. За сметка на това множеството от гражданите очакват възмездие само след едно единствено съобщение.


"За да неутрализираме хипотетични действия на определени полицейски началници, трябва да въведем по-адекватна оценка на ефективността на самите областни дирекции. За целта сме въвели три критерия – ефективност на разследването, ефективност на оперативно-издирвателната дейност, както и ефективност на охранителната дейност", каза още Костов.