Демирташ: Турция иска да спре появата на кюрдска автономия

Свят

29-07-2015, 12:11

Снимка:

©АП/БТА

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Зоната за сигурност не е насочена срещу "Ислямска държава", смята лидерът на НДП

Зоната за сигурност, която Турция и САЩ създават в Сирия е опит на Анкара да спре кюрдите от формирането на своя собствена територия. Това заяви в интервю за Би Би Си лидерът на прокюрдската Народна демократична партия (НДП) Селяхатин Демирташ.

 

Според него акцията срещу групировката "Ислямска държава" отвъд границата на Турция е само прикритие за насочването на усилията на страната срещу бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК). В своето интервю той отново призова както Анкара, така и ПКК да се върнат към мирния процес, който беше прекратен наскоро.

 

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че нападенията на ПКК срещу Турция са направили мирните преговори невъзможни. През изминалата седмица бяха осъществени няколко нападения над служители на реда, като за едно от тях отговорност пое ПКК.

В същото време Турция стана жертва и на терористично нападение, за което се предполага, че е дело на "Ислямска държава". Миналата седмица 32 души загинаха, след като самоубиец се взриви в турския пограничен град Суруч.

 

Тези нападения станаха повод Анкара и Вашингтон да обсъдят създаването на зона за сигурност, а самата Турция даде разрешение за ползването на своята база "Инджирлик" от американски самолети.

 

"Турция не възнамерява да се цели в "Ислямска държава" с тази зона за сигурност. Турското правителство е сериозно притеснено от кюрдите, които се опитват да създадат автономна държава в Сирия", каза Демирташ. Той допълни също, че президентът Ердоган "никога няма да позволи това да се случи и ние ще се намесим, независимо какво ще ни струва това".

"Всъщност Турция трябва да работи с кюрдските сили за създаването на тази зона. Те трябва да си сътрудничат", заяви още политикът, цитиран от БГНЕС.