„На нож” посрещат номинираните за подуправители на БНБ

Лично новият гуверньор Димитър Радев представи пред депутатите тримата си кандидати

Народните представители се захванаха с избор на подуправители на БНБ. Лично новият гуверньор Димитър Радев представи пред депутатите тримата си кандидати - досегашните Димитър Костов и Калин Христов, както и новото име Нина Стоянова.

Костов е номиниран за подуправител, отговарящ за ключовото направление „Банков надзор".
"Той отговаря на всички професионални и нравствени критерии. Отлично познава работата на банковия надзор, без да е свързан с вземаните там решения преди лятото на миналата година", обяви Радев по отношение на Костов, визирайки срутването на КТБ през миналата година.
Управителят на БНБ увери, че всичките му номинации са отлични и имат безупречна репутация. "Избирането им ще осигури предсказуемост в действията на БНБ, ще се даде сигнал на приемственост по финансовата стабилност", смята Радев.
Изграденият от него положителен образ на номинираните за подуправители обаче веднага бе атакуван от БСП и ПФ. Социалистът Румен Гечев припомни загубата на 4 милиарда от лъжекредити на КТБ.
"Ние и наследниците ни ще плащаме за ангажирания със стотици милиони държавен бюджет, които ще отидат за решаване на проблема с КТБ", възмутен е той.
По думите му позицията на БСП до скоро била споделяна от всички партии, като припомни отчета на временната комисия за КТБ, която постанови бездействие от страна на БНБ. "Преди време самият премиер каза, че целият Управителен съвет на БНБ трябва да си хвърли оставката", припомни Гечев.
Същият аргумент доразви и представителят на ПФ Емил Димитров, като изчете от парламентарната трибуна медийни изяви на Бойко Борисов, зовящи именно за оставка на целия Управителен съвет на БНБ, оглавен от Иван Искров.
"Нямаме нищо против тези хора, ако бяха от търговски банки. Компрометирали са се в криза, имаше проблем и те не действаха адекватно, парите ги няма", обясни позицията си Димитров.
Той гарантира, че ПФ няма да участва във вота и да легитимира компрометиран Управителен съвет. "За КТБ до момента няма виновни, но има наградени", възмути се патриотът.
Реформаторите също казаха предварително „не" на тримата кандидати за подуправители на БНБ. Те бяха най-остри в позицията си спрямо Димитър Костов. "На никаква цена, на никакви условия, в никакъв случай не можем да подкрепим тази кандидатура", обяви синият Мартин Димитров.
Той се обърна директно към шефа на БНБ и го помоли да обърне внимание на изказванията от парламентарната трибуна. "Чуйте ни добре, смятате ли, че това е добър старт на новия управител на БНБ, смятате ли, че с тези кандидатури печелите доверие на обществото", поиска да знае реформаторът.
По думите му така не се постига ефекта да се стабилизира БНБ, а се рискува напрежението и проблемите да продължат. "Има опасност да се самобламирате", предупреди той Радев.
Методи Андреев от ГЕРБ също въстана срещу кандидат-подуправителите на БНБ. "У нас има тежък дефицит на доверие и почтеност, цялото общество има изключителен скептицизъм за целия екип под ръководството на Иван Искров", обяви той от парламентарната трибуна. "Вие всички вкупом съгрешихте и вкупом излишни станахте, независимо от професионалните ви качества като банкери", адресира той обвинението си към тримата номинирани.
Андреев изтъкна, че неговите съмнения като гражданин и вложител остават.
"Във вашия екип предлагате човек, който беше финансов министър на Жан Виденов, тогава държавата ни беше изпепелена", скара се Андреев и на управителя на БНБ.
Според гербера разликата между Димитър Костов и финансовия министър на Пламен Орешарски - Петър Чобанов, е само една - че "Чобанов допуснал само един фалит на банка, а по негово време Костов е допуснал фалита на много банки".
И от партията на Волен Сидеров не приемат номинациите. "Защо не си спомните, че Димитър Радев беше заместник-министър на финансите на Димитър Костов", направи ретроспекция и атакистът Станислав Станилов.