Герой от Драва участва в експедицията "Симитлия - от Древността до наши дни"

Тази година акцентът в експедицията ще бъде "Човекът”

Три дни преди началото на втората експедиция  "Симитлия - от Древността до наши дни" се проведе последна организационна среща в Симитли. На срещата бяха уточнени маршрутът и мероприятията, които ще съпътстват експедицията. Участие в нея ще вземат бакалаври, магистри и докторанти от Югозападен университет "Неофит Рилски"- Благоевград, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет, Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", ученици от Морското училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна, Професионалната гимназия по икономика -  Благоевград, духовници, общински служители, кметове, музейни служители от Регионален исторически музей - Благоевград, както и гражданите на Община Симитли. Участие в експедицията ще вземе и героят от Драва и носител на ордена "За храброст" Стоил Митрев, който ще разкаже пред участниците своите спомени от събитията преди 70 години.

В присъствието на общински служители, на кметовете на селата в община Симитли, на иконом Методи Пачаръзов и на читалищни дейци бяха дадени последни инструкции за провеждането на експедицията. Тази година акцентът в  експедицията ще бъде „Човекът”, човешкият фактор, (забравеният, но незабравящ).

Две големи годишнини ще съпътстват експедицията. На втория ден  - 2.08. (неделя) от 18:30 ч. Симитли ще отбележи тържествено годишнината от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание с тържествено шествие от сградата на Общинска администрация - Симитли до паметник "Илинден". Наред с това в деня, в който участниците от експедицията ще посетят Тросковския манастир "Св. Архангел Михаил", обителта чества 110 години от своето възстановяване.