Има свръхочаквания за ролята на можоритарния избор, според Местан

Мажоритарният избор няма да доведе до по-добро качество на политическата система, категоричен е лидерът на ДПС

В българското общество има откровени свръхочаквания за ролята на можоритарния избор, това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в коментар за предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане за референдум по изборните правила, цитиран от „24 часа”. 

Тези свръхочаквания са продукт на упорито внушение, че мажоритарният вот е магическо решение на всички проблеми. Това не е вярно. Мажоритарният вот няма да доведе до по-добро качество на политическата система, заяви Местан . За пример той посочи европейската практика , където само в Англия и Франция има класическа мажоритарна система. Според него по-справедлива била немската избирателна система, която е пропорционална по своята същност, но позволя вотът да се персонифицира.

При мажоритарният вот рискът от изкривяване на вота на избирателите не само е възможен , но е и задължителен, смята лидерът на ДПС. Той направи официално предложение първият въпрос от референдума да се промени така, че да се попита: "Подкрепяте ли идеята всичките 240 депутати да се избират мажоритарно?". Ако ще бъдете популисти, бъдете до край, поясни Местан. Той допълни, че ако ще е смесена избирателна система тя да е като немската. 

Лидерът на ДПС изрази сериозни резерви и повтори втория въпрос дали вотът да не бъде задължителен за всички. Правото на вот на българските граждани дори не е гарантирано, а ние искаме да е задължително, каза той. Според Местан задължителният вот ще доведе до задълбочаване на пороците на избирателната система.

Най-мек в препоръките лидерът на ДПС бе по отношение на третия въпрос от предложения референдум за електронно дистанционно гласуване. Да, това е модерно решение - решение на бъдещето, каза Местан. Той обаче изрази сериозни съмнения, че са на лице сигурно гаранции за честно отчитане на резултатите. Според него има условия за контролиран вот при евентуално електронно гласуване.